На специално свикана пресконференция турският посланик в София подчерта, че според него, както в Европа, така и у нас, медиите не винаги са обективни, когато говорят за Турция.

Гьокче отрече всякакви коментари, в които се говори за организиран от властите преврат и беше категоричен, че зад организаторите на опита за метеж стои организацията на Фетлулах Гьолен и лично ислямисткия проповедник. Според турските власти ФЕТО е терористична организация, а последователите на Гьолен са били проникнали във всички структури на държавата и обществото в Турция и дори подпомагали ПКК.

Сюлейман Гьокче, посланик на Турция: Засекли сме, че когато са подготвяни операции срещу ПКК те винаги са били информирани. При разследването на опита за преврат се откриха доказателства, че точно гюленистите са предавали информация на терористите от ПКК.

Гьокче обърна внимание на факта, че са изпратени много доказателства в Съединените щати с искането за екстрадирането на Гюлен, а американските власти са отговорили, че разследват казуса. Според Гьокче опозицията в Турция протестира само заради проблемите, които създава извънредното положение.

Сюлейман Гьокче, посланик на Турция: Тези хора миналата година участваха и на митингите в защита на демокрацията. Тук нямаме разногласия, както и срещу опита за преврат. Но в същото време проблемите, които възникват заради извънредното положение, водят до това недоволните да търсят решение на тези проблеми. Турция се опитва да намери баланса между свободите, правата на хората и сигурността.

Посланик Гьокче отбеляза, че Венецианската комисия е излязла със становище, в което признава правото на Турция да реши проблемите с тероризма и сигурността. Според Гьокче, Турция имат богат опит в отношенията с Европейския съюз и въпреки напрежението в момента - разум ще бъде намерен.

Сюлейман Гьокче: Турция се опитва да намери баланс между свободите и сигурността

Сюлейман Гьокче: Турция се опитва да намери баланс между свободите и сигурността

В Турция се готвят да отбележат първата годишнина от опита за преврат и да почетат паметта на жертвите от 15 и 16 юли миналата година. На специално св...

Утре сутрин в предаването „Плюс това“ по БНТ1 гледайте специалното интервю на турския посланик в София Сюлейман Гьокче.