НОВИНИ

Жълт и оранжев код за обилни валежи и гръмотевици над почти цялата страна днес

Жълт и оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за почти цялата страна днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

жълт оранжев код обилни валежи гръмотевици почти цялата страна
bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 08.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Оранжев код е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. Там ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. На места явленията временно ще са интензивни, валежите значителни. Очакваните количества на валежите са около 30 л/кв.м, на отделни места в областите до 45-65 л/кв.м.

В 19 области е обявен жълт код – Монтана, София-град, София-област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна.

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. Ще се появи слаб до умерен северозападен вятър и с него ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 22° и 27°, в крайните югозападни и югоизточни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са 25-28°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините ще е облачно и много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временни усилвания на вятъра. На места, главно в Рило-Родопската и Централна Стара планина валежите ще са интензивни. Максимална температура на височина 1200 м – около 17°, на 2000 м – около 10°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна операцията по изваждане на децата, блокирани в пещера в Тайланд
Започна операцията по изваждане на децата, блокирани в пещера в Тайланд
МВнР: Няма данни за пострадали българи при наводненията в Япония
МВнР: Няма данни за пострадали българи при наводненията в Япония