НОВИНИ

Жълт код за гръмотевични бури в половин България

Жълт код е обявен в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. В тези райони атмосферата ще е неустойчива. Около и след обяд ще има гръмотевични бури с краткотрайни валежи от дъжд, усилване на вятъра и градушки. На места явленията временно ще са интензивни, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
11:00, 27.04.2019
6333
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западната половина от страната, а през нощта срещу неделя и на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, но привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури - между 24° и 29°, по-ниски по Черноморието - 15°-17°.

Над планините преобладава слънчево време, след обяд над масивите в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен югозападен вятър, който след обяд най-напред в ниските части ще се ориентира от запад и ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-17°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

;

В неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Ще има променлива облачност, без съществени валежи. Дневните температури слабо ще се понижат. В понеделник облачността ще е по-често значителна, но краткотрайни превалявания ще има само на отделни места, главно в планинските и североизточните райони. В Западна България вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне, в Източна ще бъде от юг-югозапад.

Във вторник от запад на изток ще превали, на места с гръмотевици. Със запад-северозападен вятър температурите ще се понижават. В сряда и четвъртък вятърът ще се запази и ще бъде сравнително хладно, с преобладаващи максимални температури между 17° и 22°. Облачността ще е променлива, през първия ден по-често значителна. Ще има и краткотрайни валежи, но на малко места. В петък вероятността за валежи е по-малка, ще има и повече слънце. Вятърът за кратко ще стане югозападен и дневните температури ще се повишат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци в защита на минералния басейн край морето
Варненци в защита на минералния басейн край морето
Деца от Добрич подаряват великденски яйца на възрастни и самотни хора
Деца от Добрич подаряват великденски яйца на възрастни и самотни хора