НОВИНИ

Жълт код за опасно време в 9 области утре

Всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули са били използвани вчера, за да се борят с усложнената зимна обстановка. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов след заседание на специалния междуведомствен щаб във връзка с лошото време. Днес проблеми по пътищата нямаше. В 9 области за утре е обявен код за опасни валежи.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 17.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

30 шофьори на тежкотоварни автомобили са основната причина за хаоса по автомагистрала "Хемус" вчера, когато стотици останаха блокирани за часове. Те са навлезли въпреки забранителните знаци. Наложени са им глоби до 300 лева, отнемане на книжката за едни месец и спиране на автомобила от движение до три месеца.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Така смятаме, че това ще доведе до превенция в следващи такива ситуации, самите собственици, работодатели, да си инструктират хората, че трябва пътните знаци в такива условия да се спазват.

Ще бъде глобена и фирмата, която отговаря за снегопочистването на автомагистрала "Струма". Само при нея засега са констатирани нарушения. От регионалното министерство отчетоха пропуски.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Вчера изпуснахме един такъв момент - своевременното уведомяване на пътуващите по републиканската пътна мрежа за това какво се случва на пътя, на който те се намират и какви действия са предприети.
;

Според Агенция "Пътна инфраструктура" общественото очакване при обилен валеж настилката да бъде напълно почистена е нереално.

инж. Дончо Атанасов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": Не е възможно автомагистрала при обилен снеговалеж да бъде на асфалт. Съгласно нормативните документи може да има и 3 см утъпкан сняг, и тя трябва да бъде приведена на асфалт два часа след като свърши снеговалежа.

За утре е обявен код за опасно време в девет области на страната - Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, както и Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и Африка обсъждат дигитално сътрудничество в рамките на световен форум
ЕС и Африка обсъждат дигитално сътрудничество в рамките на световен форум
Започна продажбата на електронните винетки
Започна продажбата на електронните винетки