През последните дни един интересен феномен обхвана протестите в различни точки на света. Десетки младежи започнаха да идват на демонстрациите, маскирани като Жокера. Вдъхновение от филма на Тод Филипс и Хоакин Финикс почерпиха от Ливан, през Хонконг до Чили. За символиката на клоуна със зловеща усмивка и защо младите протестиращи се припознават с него, разказва Джанан Дурал.

Протестите в Бейрут започнаха заради план да се въведе такса за "Уотсап" и прераснаха в масови антиправителствени демонстрации.

Снимката на маскирана ливанка на фона на размириците, за броени часове обиколиха целия свят.

И вдъхновиха още протестиращи. Бейрут не е Готъм, но и на двете места зловещ клоун е лицето на протестите.

Хонконг, където вече няколко месеца демонстрациите не стихват, също беше обхванат от вълната на Жокера. "Ние всички сме клоуни" се превърна в мото на протестиращите в автономната област.

Чили, където искрата на недоволството пламна от увеличение на цените на билетите за метрото, не остана без свой Жокер по улиците на Сантиаго.

Още преди премиерата на хитовата холивудска продукция, мнозина изразиха съмнения, че "Жокера" ще има своите подражатели. Но вместо да провокира вълна от насилие, той се превърна в маската, зад която демонстрантите могат да скрият лицата си, но и да покажат, че подобно на героя на Хоакин Финикс, се чувстват отритнати от властимащите, а и от обществото.

Според анализатори, подобно на маската на Гай Фокс, превърнала се в почти задължителен елемент на антиправителствените протести и на бунта срещу статуквото изобщо, образът на Жокера дълго време ще бъде неизменна част от демонстрациите по цял свят.

А според други, това е пълна глупост.