НОВИНИ

Журналист е рискована професия, дори в Европа

140 сериозни заплахи срещу журналисти, включително със смърт, са регистрирани на Платформата за защита на журналистиката и безопасността на журналистите - партньорска организация на Съвета на Европа.

Журналист е рискована професия, дори в Европа
bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 25.02.2019
10814
Чете се за: 01:08 мин.
Истории

На много места в Европа хора стоят със запалени свещи, като знак за почит към паметта на словашкия журналист Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова, които бяха застреляни в дома им на 22 февруари преди година.

Европейският парламент наименува зала на малтийската разследваща журналистка Дафне Каурана Галиция, а Европейската комисия свали наполовина знамената си в Брюксел, за първи път в памет на журналист. Галиция беше взривена в колата си на 16 октомври 2017 г.

Поръчителите на убийствата и на двамата разследващи журналисти все още не са разкрити, а палачите им не са изправени пред съда.

Платформата за защита на журналистиката и безопасността на журналистите - партньорска организация на Съвета на Европа, отбелязва с тревога, че работата на журналистите става все по-опасна и че условията за свободата на словото значително са се влошили дори в Европа.

Само през 2018 г. 140 сериозни случая на нарушение на свободата на словото в 32 държави, членки на Съвета на Европа, са регистрирани в платформата. От началото на годината те вече са 17. 130 журналисти са зад решетките: 110 в Турция, 11 в Азербайджан, 5-ма в Русия и 4-ма в Украйна.

В Италия, страна основателка на ЕС, са регистрирани най-много сигнали за натиск и заплахи срещу журналисти през миналата година.



;

Броят на нападенията срещу журналисти непрекъснато нараства. През 2018 г. съобщените заплахи, включително заплахите със смърт, са се удвоили. Няма напредък по редица разследвания. Журналистите продължават да бъдат произволно задържани, докато нови законодателни инициативи отслабват свободата на медиите.

Доклад “Рискове за демокрацията: заплахи и атаки срещу свободата на медиите в Европа”: “Свободата на словото в Европа е по-крехка сега, отколкото когато и да е след края на Студената война. Журналистите все повече се сблъскват с препятствия, враждебност и насилие, докато разследват и съобщават от името на обществеността.”

Как може да се прекрати засилващата се агресия срещу журналистите - вербална, психологическа и физическа, срещу журналистите. Авторите на доклада смятат, че “са необходими спешни действия, подкрепени от решително проявление на политическа воля от държавите членки на Съвета на Европа”.

Откъде може да дойде тази енергия. Гражданското общество изглежда логичен отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четиримата наркодилъри от Варна остават в ареста
Четиримата наркодилъри от Варна остават в ареста
Мая Манолова организира втора среща за мръсния въздух
Мая Манолова организира втора среща за мръсния въздух