НОВИНИ

Журналисти от цял свят участват в конгрес, организиран от БТА

Повече от 200 изтъкнати журналисти и медийни експерти от 100 държави пристигнаха в България за 6-ия свтовен конгрес на информационните агенции, организиран от Българската телеграфна агенция и Световния съвет на информационните агенции. Той се провежда в Националния дворец на културата и е под мотото е "Бъдещето на новините".

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:20, 13.06.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Новинарските агенции все още са кръвоносната система на международния новинарски поток - това заяви изпълнителният директор на германската информационна агенция ДПА специално за БНТ. В основата е сътрудничеството. Участниците в конгреса на информационните агенции в София се обединиха около идеята, че трябва да защитават независимостта си.

В подкрепа на това е и констатацията на президента Радев, а именно: днес бързината взе превес над достоверността.

Да разпознаеш достоверното от манипулативното, да не се удавиш в морето от информация и да търсиш новините без лъжи, без фалш - трудна задача. Изявени журналисти от големите световни информационни агенции обсъдиха как да запазят статута на агенциите като по-надеждния източник на информация.

Клайв Маршал - председател на Световния конгрес на новинарските агенции: Един материал може да бъде определен като фалшиви новини, когато съдържа тенденциозна дезинформация. Целта на тези материали е да подкопае имиджа на хора, организации или цели правителства.
Петер Кропш - изпълнителен директор на ДПА: Работата на политиците е да изказват мнение, твърдения и ролята на медията е това да се постави в контекста, да предаваме мнението им, но и да показваме и другата страна, така че хората да могат да добият представа за 360-градусова картина на фактите.

Време за среща, разговор, за сверяване на часовниците - това е Шестият световен конгрес на информационните агенции според генереалния директор на БТА Максим Минчев.

Максим Минчев - генерален директор на БТА: Информационната журналистика е един от последните бастиони на истинските, проверените, достоверните новини. Затова тя се нуждае от източници на вдъхновение, толкова колкото от източниците на финансиране.
Румен Радев - президент на България: Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти. Днес истината често се дави в море от фалшиви новини.
;

А бъдещето на новините зависи и от самите медии.

Расмус Нилсен - директор на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс: Новинарските агенции ще станат много по-важни като се грижат за професионалните журналисти, така че хората в нюзрумите в телевизиите, във вестниците и тези в уебсайтовете да се фокусират върху повече авторски материали, по-стойностна журналистика.

Какви са новите източници на приходи и как да продължи борбата с фалшивите новини - отговорите на тези въпроси ще търсят и утре журналистите от близо 100 държави.

И една много добра новина - световните информационни агенции все повече увеличават обема на визуалните си новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО предлага карта „Българин“ за сънародниците ни, родени в чужбина
ВМРО предлага карта „Българин“ за сънародниците ни, родени в чужбина
Премиерът Борисов наблюдава военното учение в Шабла
Премиерът Борисов наблюдава военното учение в Шабла