НОВИНИ

Журналисти протестират с жива верига пред БНР

Нов протест в защита на свободата на словото в БНР започва в този час. Организатор е Асоциацията на европейските журналисти в България. Акцията е следствие от безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа - на 13 септември и временното сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:30, 26.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

От Асоциацията на европейските журналисти в България организират протеста заради кризисната ситуация в БНР и заради опитите за цензура за каквито свидетелстваха и журналисти от радиото пред Съвета за електронни медии. Според организаторите на протеста институциите отказват да предприемат действия. Прокуратурата разследва единствено техническите причини за спиране на сигнала. След проверките стана ясно, че такава техническа причина не е имало, нито е била направена профилактика. Протестът е под мотото "Да дадем сигнал". След малко пред БНР ще бъде направена и жива верига, в която ще се включат 111 участници. Те ще застанат през няколко метра от тук до телевизионната кула и символично ще предават от ръка на ръка един транзистор.

Според генералния директор на БНР цензура в радиото няма. Той не е упражнявал контрол върху свободата на словото и преди няколко дни в позиция той заяви, че ще съди всички, които са се упражнявали върху неговото име и върху професионални качества. Утре СЕМ ще обсъди искането за оставка на генералния директор на БНР - искане, което направиха от страна на ред колегията на радиото. По-късно днес следобед Комисията по бюджет и финанси и Комисията по медиите ще обсъди искането дали да бъде възложен одит на сметната палата на БНР за последните 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилна група ще оказва съдействие на хотелиерите и туристите на Томас Кук
Мобилна група ще оказва съдействие на хотелиерите и туристите на "Томас Кук"
Днес ще стане ясен окончателният брой на участниците в местните избори
Днес ще стане ясен окончателният брой на участниците в местните избори