НОВИНИ

Журналистите Коста Филипов и Любчо Нешков за неспокойството в Македония

Неспокойствие в Македония. Снощи стотици нахлуха в парламента, след като депутати от управляващите социалдемократи и етническите албански партии избраха етнически албанец - Талат Джафери за председател на Народното събрание, а той произнесе реч на албански. Имаше разбити глави и ранени. Гости в студиото на "Още от деня" бяха Коста Филипов - дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие и журналистът Любчо Нешков.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 28.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Коста Филипов - дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие: Снощната ситуация в македонския парламент беше предизвестена, но мисля, че е овладяна. Но защо трябваше да се стига до там... Македонската политическа сцена е до голяма степен персонифицирана. Ситуацията обаче ще върви към успокояване. Да се надяваме, че снощи беше кървавия пик на обстановката. Напрежението ще бъде в някакви поносими граници, но то ще продължи дълго време. Какъв е албанският фактор в Македония - поради тази случка снощи в парламента се опитах да си спомня кои сериозни политически кризи не са били обвързани с някакво нарушаване на етническото равновесие между албанци и македонци - няма такава криза. Всички кризи в Македония от обявяването на нейната независимост и суверенитет, от откъсването ѝ от бивша Югославия, до днес са били свързани като отговор на македонците по някакви претенции на албанците.

Любчо Нешков, журналист: При тази ескалация на напрежението в македонския парламент вчера, както във физически, така и в политически смисъл, дано това да е бил пикът на кризата в Македония и да започнат нещата да се успокояват. Добре, че всичко се размина само с бити, но не и с убити. През последните няколко дни бяхме свидетели на тежка ескалация между двете политически сили и между двамата политически лидери в Македония. Във вторник започнаха да се появяват призиви от Зоран Заев хората и журналистите да следят много внимателно какво ще се случва в близките дни. И ето това се случи вчера. Не избора на етнически албанец взриви ситуацията, а албанския химн, който беше изпълнен в залата на парламента беше тази капка, която се добави точно в момента, когато имаше доста хора пред сградата на парламента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските власти изразиха безпокойство заради случващото се в Македония
Българските власти изразиха безпокойство заради случващото се в Македония
Никола Груевски обвини социалдемократите за протестите в Македония
Никола Груевски обвини социалдемократите за протестите в Македония