НОВИНИ

​Зимна буря бушува в Европа, най-малко 12 души загинаха (СНИМКИ)

В Европа трайно се установи сурово зимно време. За пореден ден днес стотици хора останаха блокирани в някои алпийски райони, бурни ветрове причиниха забавяне и отменяне на полети и повишиха опасността от смъртоносни лавини в планините, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:52, 08.01.2019
Чете се за: 01:28 мин.
По света
​зимна буря бушува европа души загинаха снимки

Най-малко 12 души са загинали при инциденти, свързани с лошото време миналата седмица, повечето - при лавини. Издирването на телата на четирима скиори в Норвегия беше отново отложено заради лоша видимост и силни снеговалежи. Предполага се, че четиримата - 29-годишна шведка и трима финландци, на 29, 32 и 36 години - са загинали, след като лавина с широчина от 300 метра падна миналата седмица долина близо до северния град Тромсьо.

;

В Австрия стотици жители са принудени да останат по домовете си поради блокираните пътища, някои райони са без ток, след като натежали от сняг дървета прекъснаха електропроводи. Училищата в някои части на страната втори ден са затворени, а хората са съветвани да чистят снега от покривите на къщите си, след като няколко сгради рухнаха.

В понеделник през нощта 11 германски туристи бяха спасени от алпинисти от кабинков лифт близо до Залцбург. Има загинали в лавини в Швейцария, Австрия и Германия, а властите предупредиха, че продължаващите валежи от сняг увеличават и без друго високия риск от нови лавини.

Жителите на Южна и Източна Германия се готвят за още сняг, а Хамбург на северното крайбрежие очакват приливна вълна заради бурния вятър, съобщиха германски медии. Почти цяла Германия е обхваната от циклона "Бенямин", съобщи ТАСС.

Натовареното амстердамско летище "Схипхол" в Холандия предупреди за закъснения и отменяне на полети днес. Холандският авиопревозвач Ка Ел Ем отмени 159 полета по европейски дестинации. В ниско разположените северозападни крайбрежни райони на Холандия духат силни ветрове и има големи вълни.

Специализираните служби проверяват дигите, за да са сигурни, че по тях няма поражения, след като 281 контейнера паднаха миналата седмица от товарен кораб, някой от тях се разбиха и съдържанието им се носи по водата. "Ако хладилник или контейнер се блъсне в дига, може да я повреди", обясниха властите.

;

За обилни снеговалежи и силни ветрове се съобщава днес в Централна Скандинавия. Лошото време затруднява възстановяване на електричеството след снежната буря, връхлетяла Северна Европа на 2 януари. Снеговете нарушиха пътното движение в Словакия. Отменени бяха полети на международното летище в столицата Братислава. Заради снега бе спряно движението по десетки пътища в планинските райони на Чехия.

Училищата в Атина и околните райони остават затворени, след като гръцката столица се покри със сняг. Температурите в някои части на страната са доста под нулата. Някои планински селски пътища са затворени. Десетки бежанци, настанени в палатков лагер в Северна Гърция, протестираха срещу условията, след като температурите паднаха до минус 20 градуса по Целзий. Сняг падна на много от гръцките острови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роби Уилямс се опитва да откаже цигарите с блокчета за оцветяване
Роби Уилямс се опитва да откаже цигарите с блокчета за оцветяване
САЩ понижиха дипломатическия статут на ЕС
САЩ понижиха дипломатическия статут на ЕС