НОВИНИ

Зинаида Златанова: ВСС няма добър имидж в решаване на репутационни кризи

Според скорошни поправки в Закона за съдебната власт министърът на правосъдието може да предлага дисциплинарна отговорност за магистрати пред ВСС. Това заяви в предаването "Още от деня" Зинаида Златанова, бивш правосъден министър.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 07.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи с писмо на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Андон Миталов.

„Но мен ме притеснява друго – ВСС в лицето на представляващия г-н Магдалинчев сякаш няма желание да разглежда този казус. Оттук нататък предстои да се развие как ще погледне ВСС на казуса. Предстои една тежка процедура, описана в Закона за съдебната власт. Тук ВСС трябва много сериозно да погледне на този въпрос“, обясни Златанова.

По думите ѝ ВСС е институция, която няма добър имидж в решаване на репутационни кризи. Бившият министър на правосъдието добави, че процедурата предвижда обвиненият съдия да бъде изслушан във ВСС.

„В световен мащаб през последното десетилетие усилията за борба с корупцията са наистина титанични. Променят се международноправни инструменти, приемат се нови. Това е борба с едно зло, което е разпространено навсякъде. САЩ са водеща държава в тези усилия. САЩ са образец за демокрация и правова държава и там изключително агресивно се борят с тези явления“, коментира още Златанова.

С изумление установявам, че хора, които се имат за проевропейски ориентирани, изключително упрекват САЩ заради тази стъпка. Това показва разлика в ценностите между нас и САЩ. Съдебната система е крайната институция, която трябва да въздаде правосъдие. Ако там има корупция, няма как да се справим с този проблем.

Повече вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с електрозахранването в няколко области след снеговалежа
Проблеми с електрозахранването в няколко области след снеговалежа
ДРУГИТЕ новини: Позитивни ритми и рими
ДРУГИТЕ новини: Позитивни ритми и рими