НОВИНИ

Знамето на Бенковски – между местния патриотизъм и националната памет

За знамето на Бенковски разговарят в предаването "Денят започва" с историкът проф. Пламен Митев и журналистът от БНТ Йордан Димитров в студиото на “Денят започва“. Съдбата на националната ценност, която се пази в село Черни Вит, разбуни духовете - хората от селото се възпротивиха знамето да бъде дадено за реставрация в Националния исторически музей.Вижте във видеото целия разговор в предаването "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 14.03.2016
Чете се за: 00:21 мин.
У нас

Трябва да сме благодарни на хората от Черни Вит, че са съхранили тази национална реликва и е достигнала до наши дни, отбеляза проф. Пламен Митев. Големият въпрос е как да я съхраним за бъдещите поколения, подчерта ученият.

На заседание на настоятелството на читалището в Черни Вит са задействани законовите процедури и е "подадено заявление със съпътстващите документи в голям музей”, каза по телефона секретарката на читалище “Христо Смирненски 1925” в селото. Петя Василева увери, че документите са заведени с входящ номер и дата, но от съображения за сигурност отказа да посочи музея.

Още за спора около знамето на Бенковски четете и на сайта ни www.bnt.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски министри утре ще бъдат в Абиджан
Френски министри утре ще бъдат в Абиджан
В Женева започнаха преговорите за мир в Сирия
В Женева започнаха преговорите за мир в Сирия