НОВИНИ

Зона за хипотерапия ще помага на деца с увреждания в Пловдив

Зона за хипотерапия, която ще помага на деца и младежи с увреждания, беше открита в Пловдив. Новото място за рехабилитация се намира в Комплекса за социални услуги "Свети Георги“ и е изградено със средства, дарени от американската фондация "Едно сърце".

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
06:46, 08.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Хипотерапията е лечение, което чрез конна езда помага на хора с различни увреждания. В Пловдив услугата ще се прилага за първи път. За подобряване на състоянието на децата и младежите ще се грижат два специално обучени коня.

Офелия Велкова – ръководител на общностен център за деца и семейства -Пловдив: Това успокоява децата особено тези, които са със заболявания от аутистичния сектор, които имат проблем с комуникацията както с връстниците, така и с възрастните, с цялата социална среда, която ги заобикаля и същност животните, както конете, така и кучетата подпомагат тази адаптация и тази комуникация на децата.

С децата ще работят специалисти-хипотерапевти. След време в зоната ще бъдат отглеждани и други животни.

Веселина Ботева – директор Дирекция "Социални услуги"-Пловдив: Да стане зона не само за хипотерапия, а да е зона и за анималотерапия, да има и зайчета, за които децата да се грижат, кученце, котки и фазани и пауни, които да се разхождат в тревната площ.

Социалната база е дарена от американска фондация, която е събрала 70 000 долара за изграждането й.

Дебора Душку – президент на фондация "Едно сърце": Всяка година аз идвам тук в България и помагам в тези домове за сираци и за децата с увреждания. Те нямат семейство, те нямат родители и трябва нещо специално. И сега ще имат тези коне.

Рехаблитационната услуга ще може да се ползва безплатно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обединен пчеларски съюз: Положението е критично, готвим се за национален протест
Обединен пчеларски съюз: Положението е критично, готвим се за национален протест
Училище за хуманност в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец
"Училище за хуманност" в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец