НОВИНИ

Премиерите на Македония и Гърция се срещнаха в София

В приятелска атмосфера протече срещата в София между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Дългоочакваната новина за решение на спора за името на Република Македония няма да дойде от София. Македонският премиер заяви, че се надява решение по спора да има преди срещата на върха на ЕС през юни.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:39, 17.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Двамата си стиснаха ръце изключително усмихнати и прегърнати.

Дългоочакваната новина за решение на спора за името на Република Македония няма да дойде от София, но това което идва като сигнал от София далеч не може да се определи като негативно. Зоран Заев определи Алексис Ципрас като приятел и заяви, че приятелството между Гърция и Македония е много по-силно от този ден.

По време на срещата двамата са констатирали напредъка, който са постигнали в преговорите за решаването на спора за името на Република Македония. Македония е представила последните си искания в хода на тези преговори.

Остава искането на Гърция за промяна в конституцията на Република Македония и да се уточни чисто практическото използване на новото име на Македония.

„На днешната среща с гръцкия премиер, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние заедно отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името. От днес приятелството между Република Македония и Гърция е по-силно. Ние ще решим спора в интерес на гражданите на нашите две страни“, каза още Заев.

Целта на македонския премиер е решение по спора за името да има преди срещата на върха на ЕС през юни. Той не изключи възможността това решение да бъде отложено чак за есента.

Остават приоритетите на новото македонско правителство - членство в ЕС, членство в НАТО.

Вижте какво каза още Зоран Заев във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният общински съвет гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за отпадъци
Столичният общински съвет гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за отпадъци
Пресконференция на Борисов, Туск и Юнкер след срещата ЕС-Западни Балкани
Пресконференция на Борисов, Туск и Юнкер след срещата ЕС-Западни Балкани