НОВИНИ

Зоран Заев очаква да получи мандат за съставяне на правителство в Македония

Протестите в Скопие не стихват в момент, когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев очаква да получи от президента Георге Иванов мандат за съставяне на правителство и да управлява с подкрепата на албанските партии в парламента. Разделението между македонските партии издига ролята на албанските, а ако страната иска да остане единна трябва да се намери начин те да влязат в управлението. Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят започва" дългогодишният журналист от БНТ Коста Филипов и дипломатът Любомир Кючуков. Според тях и конституционния ред в съседната ни държава, и нагласите на международната общност са за връчване на мандат на Зоран Заев. Протестите са инспириране от Никола Груевски, който спечели изборите, но не успя да състави правителство, коментира Коста Филипов. Политическата криза може да доведе до опасна дестабилизация се опасява Любомир Кючуков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 01.03.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Любомир Кючуков, дипломат и бивш посланик на България във Великобритания: "Първият риск, според мен, е дали дългосрочната политическа криза ще се трансформира в една перманентна държавна нестабилност. Да се дестабилизира дългосрочно самата държава Македония. Вторият е прехвърлянето на политическия дебат отново в етническа плоскост. Това, което беше характерно за последните две години, беше че чисто етническата проблематика отсъстваше от политическия дебат в Македония. Сега самият политически дебат се връща на това поле."
Костадин Филипов, журналист: "Сега се страхувам, че в един момент може дори без да искат, дори случайно, да избухне отново и да стане това, което стана 2001 година. Когато Шар планина гореше цялото лято, но в същото време полицейските участъци да речем в Битоля или в Прилеп викаха македонски момчета или момичета да им искат обяснение, защо са кандидатирали да продължат висшето си образование в България. Късогледство до няма и къде."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Велико Търново продавачите на мартеници са облечени в носии
Във Велико Търново продавачите на мартеници са облечени в носии
Какво време да очакваме през март?
Какво време да очакваме през март?