НОВИНИ

Вариант 1 се падна на матурата по избор

Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор. Очаква се да се явят над 41 000 зрелостници. Днес те работиха по Вариант 1, изтеглен в просветното министерство, който важи за всичките 13 предмета.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:20, 23.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Рано сутринта в 6:15 ч. в просветното министерство беше изтеглен Вариант 1 от два възможни за втората матура. Късметът определи това отново да направи репортерът на "По света и у нас". Заместник-министър Таня Михайлова коментира матурата по български език, проведена във вторник.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Съществени проблеми и сериозни нарушения не са установени, още повече, че ние осъществяваме и проверки, няма сигнали за драстични нарушения, разбира се има 11 анулирани работи, което за мен много ми се иска да не се стига до този момент.

Днес учениците избират между 13 различни предмета. Най-голям е изпитът по английски език, следват биологията, географията, философията. Значителен брой ученици от професионалните гимназии са се възползвали от правото си вместо оценка от матурата в дипломата им да бъде записан средноаритметичният резултат от изпитите по професия. Избираме изпит по биология в НПМГ.

Притеснени ли сте?

Ами да. Матура е все пак и колкото и да си подготвен, винаги има притеснения.
Малко ми е притеснено, да, но в рамките на нормалното.

Защо избра биологията?

Защото се подготвях достатъчно по химия и биология и смятам да кандидатствам медицина.

Днес част от матурите са от по три модула като тези по чужди езици и обществени науки, а други от по два като математика и природни науки. За да няма преписване следиха и над 9500 квестори. Към 10.30 ч. започнаха да излизат първите решили теста по биология.

Какво те затрудни най-много?

Вторият модул, накрая, имаше два въпроса, по които трябваше да се пише повече. Просто реших, че биологията ще е по-лесна, затова беше втора матура.

Каква оценка очакваш?

Надявам се поне 4 да има.

Беше лесно.

Нещо затрудни ли те? Може би не, аз се бях подготвил много.

Резултатите и от втората матура ще са ясни до 13 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затягат мерките за сигурност около баловете
Затягат мерките за сигурност около баловете
Прада се отказва от кожата
"Прада" се отказва от кожата