COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зрители алармират за убити диви животни на хълм Бунарджика в Пловдив

Сигнали за прегазени от автомобили диви животни на хълм Бунадржика в Пловдив ни изпратиха наши зрители. Въпреки забранителния знак в началото на пешеходната алея, ежедневно има шофьори, които нарушават правилата. В момента на територията на хълма влиза и тежка техника, заради ремонт на част от съоръженията в парка. Това обаче води и до унищожаването на животински и растителни видове.

от Мариела Хубинова
09:14, 07.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Борис Ангелов ежедневно разхожда кучето си по алеите на Бунарджика. Често прави забележки на шофьори, които вместо да извървят 800-те метра до върха, нарушават забранителния знак и се качват с колите си. През последната седмица два пъти намира убити или ранени таралежи.

Борис Ангелов: Вчера видях още един, успях да го спася защото беше много зле, едва дишаше, в момента е в Стара Загора в спасителния център за диви животни.

Парк Бунарджика е защитена територия. Сред обитателите му са различни видове бозайници, птици и насекоми, както и множество ценни растения.

За да се ограничи всякакъв достъп на коли до тепето ,съвсем скоро администрацията на район "Централен" планира на двата подхода към главната алея да монтира бариери.

Георги Стаменов - кмет на район Централен - Пловдив: Той е защитена територия и по плановете за управление, които са одобрени от министерството е ясно разписано ,че достъпа на автомобили, ако те не са специализирани трябва да бъде ограничен до минимум.
Борис Ангелов: Навсякъде може да отидеш с автомобил, но това е едно от малките места, на които не можеш и сега с тези фонтани с тази атмосфера тук, сякаш не си в града. Това е богатство, с което колко градове в България могат да се похвалят?

Ремонтът на парка ще приключи до края на месец юли. Очаква се поставянето на бариери да спре автомобилния поток към върха на тепето.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ
Започна делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ
Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една
Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една