НОВИНИ

Зузана Чапутова води след първия тур на президентските избори в Словакия

Либералният кандидат Зузана Чапутова печели с голяма преднина първото място на президентските избори в Словакия. На втория тур тя ще се изправи срещу подкрепяния от управляващите кандидат Марош Шефчович.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:30, 17.03.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Либерал, екоактивист и критик на правителството - Зузана Чапутова води убедително на първия тур на президентските избори в Словакия. При преброени почти 100 процента от бюлетините, тя печели 40,55% от гласовете, а основният ѝ съперник Марош Шефчович остава на втора позиция с 18,66 на сто. Избирателната активност достигна повече от 48%.

45-годишната Чапутова благодари на всички избиратели, като се обърна към тях не само на словашки, а и на езиците на националните малцинства.

Зузана Чапутова, кандидат за президент на Словакия: Първите резултати показват желание за промяна. Словашките избиратели могат да си представят кандидат, който не е бил дълго време в политиката, но който може да даде друга гледна точка и различни варианти за решаване на проблемите.

Предизборната кампания в Словакия беше белязана от темата за борбата с корупцията. Убийството преди една година на разследващия журналист Ян Куциак предизвика масови антиправителствени протести и макар управляващата партия "Смер - социална демокрация" да остана на власт, позициите ѝ бяха силно отслабени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 са вече жертвите на нападението в Нова Зеландия
50 са вече жертвите на нападението в Нова Зеландия
Вучич ще направи обръщение след нахлуването на хора в обществената телевизията
Вучич ще направи обръщение след нахлуването на хора в обществената телевизията