НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Безплатно обучение по тенис на корт за деца

секунди без covid безплатно обучение тенис корт деца
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:10, 28.05.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Програмата на Българската федерация по тенис "Тенисът – Спорт за всички" с подкрепата на Министерство на младежта и спорта ще осигури за шеста поредна година безплатно обучение по тенис на деца между 6 и 12 години в цялата страна. 36 тенис клуба в 25 населени места ще отворят врати за обучение на деца от 6 до 12 г. през месеците от юли до декември.

Във всеки клуб малките тенисисти ще бъдат разпределени в поне по три групи от минимум 8 деца, а заниманията ще са минимум по един път седмично (общо 24 тренировки). Българската федерация по тенис осигурява цялата необходима екипировка за провеждането на обучението.

Децата и техните родители, които се интересуват, могат да получат информация за клубовете в страната, които са включени през 2020 г., на сайта на БФТ – bgtennis.bg, раздел програми - „Тенисът - Спорт за всички" - същност.

Мозайка от времето на Древния Рим открита под лозе край Верона

Римски мозаечен под е открит под лозе в Северна Италия след десетилетия търсене, съобщи Би Би Си.

Геодезистите публикуваха изображения на добре запазените плочки, погребани под метри земя в Неграр ди Валполичела, северно от Верона.

Според официални лица учените за първи път открили доказателства за римска вила там преди повече от век.

Снимките, публикувани онлайн, показват девствената мозайка, както и основите на вилата.

Геодезистите ще се свържат със собствениците на лозето и общината, „за да намерят най-подходящите начини да направят това археологическо съкровище, „скрито под краката ни”, достъпно.

Учени: Шимпанзетата „говорят”

Британски биолози откриха, че при общуването помежду си шимпанзетата движат устни в ритъм, който напомня тази на човешката реч. Ново изследване относно начина, по който е възникнала човешката реч, е публикувано на страниците на списание „Biology Letters”.

СНИМКА: БГНЕС

Авторите на новото изследване предполагат, че човешката реч е възникнала не толкова при процеса на еволюция на звуците, колкото е била базирана на движенията на устните.

Известно е, че хората по света, независимо на какъв език разговарят, докато го правят, отварят устата си от два до седем пъти в секунда, като всеки цикъл съответства на една сричка. В жестовете и мимиките на лицата на орангутаните, макаците и шимпанзетата също се наблюдава определена ритмичност.

Учените сравнили записи от четири популации на шимпанзета – диви в Уганда и в зоопаркове в Германия и Великобритания, и установили, че устните на приматите се движат със среден „речеви” ритъм от четири „срички” в секунда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготовката за историческата мисия на Space X и NASA започва през 2014 г.
Подготовката за историческата мисия на Space X и NASA започва през 2014 г.
Днес е Спасовден
Днес е Спасовден