НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Идва време за море и плаж. Какви слънчеви очила да носим

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid идва време море плаж какви слънчеви очила носим
bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 25.05.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Вече сме на прага на летния сезон, а всички знаем, че освен банския костюм, друг задължителен аксесоар на плажа са слънчевите очила. Как обаче да изберем правилния модел, така че хем да сме в крак с модните тенденции, хем да запазим зрението си от вредните UV лъчи? Офталмологът проф. Вячеслав Куренков дава ценни съвети по темата, цитиран от БГНЕС.

Очилата само от специализирани магазини

На първо място, слънчевите очила трябва да бъдат закупени само от специализирани магазини. Тогава купувачът ще бъде защитен от фалшификация и нискокачествени стоки, които не осигуряват адекватна защита от ултравиолетовите лъчи.

Защо ментетата са толкова вредни

Фалшивите очила могат да имат тъмни стъкла, но не винаги задържат ултравиолетовите лъчи, което причинява увреждане на вътрешните структури на окото и води до различни заболявания. По-специално, увреждане на лещата, катаракта и увреждане на макулната област, водещо до макулна дегенерация. Последното заболяване причинява слепота, предупреждава офталмологът.

С очила и на плажа, и зад волана

Слънчевите очила са задължителни при шофиране и престой на плажа. Те имат различна степен на затъмняване, но задължително е да са с нужната степен на защита срещу ултравиолетово лъчение. Тези за шофиране обикновено имат 50% затъмняване. За плажни очила препоръчителна е най-високата степен на затъмняване – 75%. Оттенъкът – кафяв, син, зелен, се избира от потребителя по негов вкус, каза проф. Куренков.

*****

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се проведе от 8 до 26 септември в Софийската опера и балет, съобщи Нов български университет (НБУ), който е организатор на проявата. Регистрацията на кандидатите е до 3 септември, конкурсното прослушване - на 7 септември, съобщава БНР.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни певци.

Юбилейното 20-то издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от календара на културните събития на Столична община.

Галаконцертът на лауреатите е на 27 септември в Софийската опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.

Галаконцертът ще бъде повторен на 30 септември в операта на град Бургас.

*****

Американският актьор Адам Сандлър ще участва в баскетболния филм на Нетфликс „Hustle“, съобщава „Върайъти“, цитиран от БГНЕС. Адам Сандлър ще играе баскетболен скаут (служител на клуб, който е информатор за нивото на съперниците). След като е уволнен, решава да доведе талантлив играч в САЩ от чужбина, за да му даде шанс да влезе в НБА и да възроди кариерата си.

Все още няма информация кога Нетфликс ще започне снимките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ затвориха границите си за пристигащи от Бразилия
САЩ затвориха границите си за пристигащи от Бразилия
Сградата на кметството в район "Тракия" се руши
Сградата на кметството в район "Тракия" се руши