НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Дж. К. Роулинг разкри къде е "роден" Хари Потър. Феновете изненадани

#60 секунди без COVID-19: Дж. К. Роулинг разкри къде е "роден" Хари Потър. Феновете изненадани
bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 23.05.2020
Чете се за: 01:49 мин.
Любопитно

Феновете на поредицата фантастични романи за Хари Потър досега вярваха, че Дж.К. Роулинг е създала първия си роман за магичния свят в кафене в Единбург. И въпреки че тя не отрича да е писала и там, изненадващо сподели друго.

В Туитър британската писателка призна, че Хари всъщност е "роден" в апартамент в лондонския квартал Клапъм.

"Това е истинското родно място на Хари Потър, ако разбирате "родно място" като мястото, където за първи път започнах да пиша. Бях наела стая в апартамента, над който тогава имаше спортен магазин. Основите на Хогуъртс са положени в апартамента в Клапъм Джънкшън", написа Роулинг.

В друг пост писателката разказа, че идеята за романа реално и е хрумнала по време на пътуване с влак от Манчестър за Лондон. За да опише Хогуъртс, използвала вдъхновението си от красиви места, като хотел в Единбург и книжарница в Порто. Роулинг разказа още, че измислила играта "куидич", след като прекарала една нощ в старинен хотел в Манчестър.

Поредицата от седем книги "Хари Потър" е най-продаваната колекция от книги, с повече от 500 милиона копия, продадени до момента. Издадена е на повече от 80 езика. Първият роман, публикуван през 1997 г., е бестселър в поредицата със закупени над 120 милиона издания.

***

Супермоделът Наоми Кембъл стана на 50. Британката от ямайски произход е на подиума от 15-годишна. Тя е първата жена от подобен произход, която се появява на корицата на френското и английското списание „Вог“. През 1991 г. списание „People“ я обявява за една от 50-те най-красиви жени в света.

Преди дни в интервю Кембъл заяви, че презира думата "пенсионер" и ще мине много време преди да спре да работи, защото обича да е активна.

Снимка:БГНЕС

***

Пещерите Серапионова и Дедова дупка, и местността средно поречие на река Негованка стават защитени територии.

Местността „Средно поречие на река Негованка“, в землищата на село Ново село и село Емен в община Велико Търново е обявена за защитена заради опазване на характерен карстов ландшафт, крайречни гори и групи вековни дървета по поречието на река Негованка, находища на застрашени и защитени растителни видове като елвезиево кокиче и снежно кокиче. Местността е местообитание и на застрашени, уязвими и защитени животински видове като черен щъркел, обикновен мишелов, бухал, гарван гробар, видра, европейска дива котка и др.

Местността „Серапионова пещера“, в землището на село Лютиброд, община Мездра е обявена за защитена с цел опазване на местообитания на видове прилепи от национална и европейска значимост: голям подковонос, малък подковонос, южен подковонос, голям нощник, остроух нощник, пещерен дългокрил, дългопръст нощник, както и видове безгръбначни животни, сред които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica.

Природната забележителност „Пещера „Дедова дупка““, в землището на село Челопек, община Враца е обявена за защитена с цел опазване на характерен подземен ландшафт, включващ 28-метрова пропастна пещера, забележителна със своите калцитни образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити, завеси, повлеци, ситрови езера, както и калцитни кристали с дължина 5-12 см., скална гъба и езеро.

На територията на защитените местности са забранени редица дейности като строителство, промени в ландшафта, скално катерене, провеждане на снимки и масови мероприятия, влизане в пещерите в периодите 25 май-31 юли и 1 ноември-1 април и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
36 нови случая на коронавирус у нас, общият брой е 2408 души
36 нови случая на коронавирус у нас, общият брой е 2408 души
Слънчево и по-топло днес
Слънчево и по-топло днес