НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Отбелязваме Международния ден на пчелата

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid отбелязваме международния ден пчелата
bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Днес светът отбелязва Международния ден на пчелата. По този повод от 11 часа в Музея на пчелата, сдружение „Биоград София“ ще представи официално проекта "дигитален музей".

Дигитален музей е система от камери и специална платформа за наблюдение на пчелите онлайн, чрез която всеки ще може в определен ден и час (часът на пчелата) да разглежда музея и неговите жужащи обитатели през своя телефон или таблет. Така интересния свят на пчелите отново ще е лесно достъпен за всички приятели на музея, и особено за учениците

Денят на пчелата се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г.

Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство, припомня БГНЕС.

*****

Take That отново заедно

Феновете на Take That са в екстаз и трепетно очакване. Роби Уилямс, Гари Барлоу, Марк Оуен, Хауърд Доналд се събират отново като една от най-успешните бой групи от 90-те, но само... за малко, пише Дарик нюз.

Те ще изпеят своите най-големите хитове от домовете си.

Роби Уилямс напусна групата преди 25 години, за да гради солова кариера, но направи едно завръщане през 2010 г., за да запишат шестия албум на Take That – Progress.

„Винаги е страхотно да се съберем с Роби и сме много развълнувани да бъдем част от инициативата, в която всеки може да се включи от вкъщи“, коментират от бандата.

„Нямам търпение да направим обща изява с момчетата. За мен това винаги е било удоволствие”, заяви от своя страна Роби.

*****

Лео ди Каприо помага на горилите в Конго

Холивудската звезда даде пари за най-стария природен резерват в Африка, който наскоро беше обект на кърваво нападение.

Основаната от Леонардо ди Каприо благотворителна фондация Ърт Алайънс (Earth Alliance) обеща 2 милиона долара за резервата Вирунга в Демократична република Конго, пише Би Би Си.

Преди месец Вирунга беше обект на кървава атака, като бунтовници от Руанда устроиха засада на рейнджъри от резервата и убиха 12 от тях.

Резерватът Вирунга е популярна туристическа дестинация, като една от най-важните му роли е опазването на застрашените от изчезване планински горили, които живеят на негова територия.

Леонардо ди Каприо е ангажиран с опазването на резервата от години. Той продуцира документалния филм “Вирунга”, който беше номиниран за Оскар през 2014 г.

В понеделник паркът даде началото на Фондът Вирунга, който да събира пари за екипирането на рейнджърите и подпомагането на техните семейства, както и за други належащи разходи.

Освен Ърт Алайънс, Европейската комисия също ще внесе средства в новоучредения фонд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ива Христова: Ваксина ще има не по-рано от края на годината
Проф. Ива Христова: Ваксина ще има не по-рано от края на годината
Скъсана язовирна стена в САЩ
Скъсана язовирна стена в САЩ