НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Велико Търново ще се бори за "Знак за Европейско наследство"

секунди без covid велико търново бори знак европейско наследство
bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 01.06.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Велико Търново ще кандидатства в Европейската комисия за „Знак за Европейско наследство“, съобщи БНР.

Един от основните аргументи за кандидатурата е значението на старата столица като един от петте свещени източноправославни градове в света.

Кандидатурата предстои да бъде съгласувана с Министерството на културата и е част от стратегията за култура на Велико Търново до 2030 година, която беше приета от Общинския съвет за налагане на града като историческа и духовна столица на България.

Велико Търново ще кандидатства и за домакинство на инициативата на ЮНЕСКО „Световна столица на книгата“ през 2023 година.

Предвижда се създаването на клъстер „Велико Търново“, чрез който ще се търси развитие и обединение на местния артистичен потенциал, културните и творчески индустрии и високотехнологични компании.

Ще бъдат учредени четири национални награди за творчество - за художествена литература „Емилиян Станев“, за публицистика „Петко Славейков“, за изследвания на средновековната култура „Патриарх Евтимий“ и за архитектура „Кольо Фичето“.

*****

Защо не бива да сваляме обувките си по време на полет

Пилоти и кабинен екипаж разказаха защо обувките не трябва да се свалят по време на полет, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Експрес.

Снимка: БГНЕС

Според Бен Шерууд, автор на книга за безопасност, 80% от всички произшествия се случват през първите 3 минути на полета или последните 8 минути преди кацането.

Ето защо пътниците и екипажът трябва да бъдат подготвени за бърза евакуация и съответно обувките трябва да са на краката им.

Стюардеса от катарска авиокомпания съветва: „Трябва да сте с обувки по време на излитане и кацане, защото това е най-опасната част от полета.“

Тя добавя още, че обувките, задръстващи пътеката, могат да забавят евакуацията.

Освен спешните случаи, има и друга причина, поради която пътниците не трябва да свалят обувките си.

"Моля, никога не ходете до тоалетната боси“, пише стюардеса във форум за безопасност на полетите. "Казвам ви със сигурност, че в девет от десет случая течността по пода не е вода."

*****

Дейвид и Виктория Бекъм строят подземен тунел

Дейвид и Виктория Бекъм строят подземен тунел от своята къща до гаража си, пише БГНЕС.

Двойката е взела решение за изграждането на подземен тунел в имението си в Котсуолд на стойност 6 милиона лири, както и винарска изба.

Снимка: БГНЕС

''Това ще подобри сигурността на обитателите на имота“, съобщават от фирмата строител. ''Строящото се разширение добавя три нови ниши към съществуващата гаражна постройка, увеличавайки общия им брой в сградата от четири на седем.''

Планираният проект идва, след като стана ясно, че 45-годишният бивш футболен ас е регистрирал запазена марка за верига хотели и ресторанти.

Преди няколко месеца Дейвид стана представител на хотел „The Londoner“, който ще отвори врати в Макао, Китай, следващата година. Той също така разполага с ресторант от приятеля си Гордън Рамзи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дългата изолация увеличава случаите на психични проблеми - коментар на Михаил Околийски
Дългата изолация увеличава случаите на психични проблеми - коментар на Михаил Околийски
Премиерът Бойко Борисов приема сръбския президент Александър Вучич
Премиерът Бойко Борисов приема сръбския президент Александър Вучич