НОВИНИ

ЕС създава резерв за маски и респиратори

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:04, 19.03.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Европейската централна банка задейства тази нощ безпрецедентна спасителна програма за изкупуването на ценни книжа на стойност 750 милиарда евро, за да подкрепи финансовата стабилност в еврозоната.

Междувременно днес стана ясно, че главният преговарящ на Европейския съюз с Великобритания Мишел Барние е дал положителна проба за коронавирус.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", така президентът на Европейската централната банка Кристин Лагард представи безпрецедентния спасителен пакет, който ще се изпълнява до края на годината.

Междувременно в Туитър Мишел Барние публикува видеообръщение от дома си, където се намира под карантина. Всички хора от Еврокомисията, които са имали контакт с него, включително Урсула фон дер Лайен, ще трябва да се
подложат на тест. Засега Брюксел няма намерение да отлага преговорите с Лондон.

Европейската Комисия оповести днес създаването на резерв от медицинското оборудване, който ще включва респиратори, маски за многократна употреба, ваксини, терапевтични средства и лабораторни консумативи.

Резервът ще се намира в една или няколко държави членки, като те ще отговарят за закупуването на оборудването, а Комисията ще финансира 90% от покупките.

Първoначалният заделен бюджет е 50 милиона евро. Брюксел отново призова за премахване на забраната за износ, въведена от някои държави.

Янез Ленарчич, еврокомисар по кризисен мениджмънт: Забраната за износ на медицински материали и оборудване подкопава солидарността, върху която Европейския съюз би трябвало да се основава, както и Механизма за гражданска защита. Затова ние проведохме разговори с всички държави да премахнат тази забрана.

Урсула фон дер Лайен каза днес, че в момента повече от 100 000 европейски граждани по целия свят са изразили желание да се приберат у дома. Еврокомисията организира извънредни полети и търси други начини те да бъдат върнати в страните си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Воля" дари маски и дезинфектанти на "Пирогов"
"Воля" дари маски и дезинфектанти на "Пирогов"
Владимир Кръстев, издател: Достъпът до "Просвета.БГ" за видеообучение е свободен
Владимир Кръстев, издател: Достъпът до "Просвета.БГ" за видеообучение е свободен