НОВИНИ

Щитовидната жлеза – новата мишена на коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 21.05.2020
22294
Чете се за: 00:50 мин.
Здраве
щитовидната жлеза ndash новата мишена коронавируса
Снимка: БГНЕС

Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза - тиреоидит.

Диагнозата е поставена на 18-годишно момиче. Описание на случая е публикувано в "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

"Регистрирахме първия случай на така наречения обострен тиреоидит, който се разви след инфекция с новия тип коронавирус (SARS-CoV-2). Лекарите трябва да знаят, че коронавирусната инфекция може да се прояви и по този начин", каза един от авторите на изследването, професорът от университета в Пиза, Франческо Латрофа.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната инфекция учените знаят, че COVID-19 засяга клетките не само в белите дробове, но и в други тъкани на тялото, включително вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и някои други органи.

Тази особеност на вируса, предполагат учените, може да обясни защо много пациенти с коронавирусна инфекция страдат не само от респираторни разстройства, но и губят обонянието си.

Някои от тях имат проблеми и с храносмилането или неправилно функциониране на кръвоносната система.

Месец преди появата на тиреоидита, както отбелязва Латрофа, момичето е подложено на преглед на щитовидната жлеза. Той показал, че органът е в нормално състояние, а в миналото то никога не се е оплаквало от проблеми с него.

Така че, появата на заболяването след коронавирусна инфекция предполага, че SARS-CoV-2 може да проникне също от белите дробове в щитовидната жлеза. Това трябва да се има предвид при лечението както на COVID-19, така и на заболявания на щитовидната жлеза, заключават учените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Илчев: Трябва да вървим към приемни изпити от типа на американските и английските университети
Проф. Илчев: Трябва да вървим към приемни изпити от типа на американските и английските университети
Галерия "Квадрат 500" отваря врати
Галерия "Квадрат 500" отваря врати