НОВИНИ

След 8 часа заседание: Правната комисия прие Закона за мерките при извънредно положение

Надежда Василева
от Надежда Василева
22:14, 19.03.2020
6654
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

След 8 часа заседание и много спорове, правната комисия в парламента прие на второ четене Закона за мерките по време на извънредното положение.

Текстове в закона предвиждат отлагане на вноските по кредити до края на извънредното положение, без да се плаща наказателна лихва.

ГЕРБ предлагат задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина.

Военни ще могат да се включат в прилагане на мерките при извънредно положение и спират коли до идване на МВР.

Предлагат се и текстове за ограничаване на спекулата - до 15% за надценката на стоки при търговците на едро. Управляващите искат също удължаване на срока до 30 юни, в който да се ползва отстъпка от 5% при внасяне на данък сгради. Същият срок се предвижда и за подаване на данъчни декларации, както и за внасяне на данък печалба за бизнеса.

БСП напуснаха заседанието, защото управляващите предлагали изцяло нов закон, различен от одобрения вчера.

Филип Попов, БСП: Ние няма да участва е в хаоса, който произвеждат управляващите. Да, ние подкрепихме извънредното положение, но не можем да подкрепим хаоса и неадекватни социални, икономически и политически мерки. Това са докладите, които са взаимно изключващи се и неадекватни.

Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в парламента: Приехме предложение, което беше на БСП и ние имаме сходно, и приехме предложението, въпреки отсъствието на БСП от зала, изключително некоректно и не оправдава по никакъв начин очакавнията на гражданите. Всички сме уморени, работим в режим на извънредно положение, разбирам, че има недоволство по отоншение на доклада, че се спираше работа по няколко пъти, но ситуацията е такава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 българи се завръщат от Мароко и Тенерифе със съдействието на МВнР
8 българи се завръщат от Мароко и Тенерифе със съдействието на МВнР
Кристин Лагард: Ще има значителен спад на икономиката в еврозоната
Кристин Лагард: Ще има значителен спад на икономиката в еврозоната