НОВИНИ

10 неща, които трябва да знаете за президентските избори в САЩ 2020

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:00, 02.06.2020
6115
Чете се за: 03:33 мин.
По света
неща знаете президентските избори сащ 2020

10 неща, които трябва да знаете за президентските избори в САЩ 2020

1. КОИ СА КАНДИДАТИТЕ?

Кандидатите за Белия дом са Доналд Тръмп от Републиканската партия и Джо Байдън за Демократическата партия. Номинацията на Джо Байдън все още предстои да бъде одобрена на партийната конференция в Милуоки в средата на август. От присъстващите на нея 3 979 делегати, за Байдън трябва да гласуват поне 1991, за да спечели номинацията, но той е единственият кандидат и избирането му за представител на демократите в надпреварата се смята за формалност.

2. КОГА Е ВОТЪТ?

Президентските избори ще се проведат на 3 ноември 2020-а. Американците избират президент във вторник по традиция, водеща началото си от 1845 година. Тогава Конгресът решава всички щати да гласуват едновременно в първия вторник, след първия понеделник на ноември. До този момент вотът е бил "плаващ" по волята на отделните щати, стига да е преди първата сряда на декември. Но това водело до големи обърквания и решили да гласуват в един ден. А защо вторник? Във времената, когато избирателите са се прехранвали със земеделие и животновъдство, сряда била заета от фермерски пазари, неделята била ден за църква, а хората живеели далеч от секциите и се нуждаели от ден за път. И така законодателите се спрели на удобния вторник.

3. КОГА ЩЕ НАУЧИМ ИМЕТО НА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ?

Всъщност, името на новия президент официално ще бъде обявено не на 4 ноември, а на 11 декември. Това е така, тъй като американците не избират пряко президент, а гласуват за електори, които формират Избирателна колегия с 538 представители на всички щати. Броят им е определен в конституцията и съответства на броя на представителите в Конгреса. За да бъде определен президентът на САЩ, той трябва да получи мнозинство от гласовете на минимум 270 от електорите.

4. КОЙ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТИРА?

Кандидатът трябва да има американско гражданство по рождение, да е над 35-годишен и последните 14 години да е живял в Съединените щати.

5. КАК ДВАМАТА ПРЕТЕНДЕНТИ СТИГНАХА ДОТУК?

Номинацията на Доналд Тръмп беше "автоматична". Като президент, той обяви, че ще се бори за втори мандат в Белия дом. Срещу него ще се изправи 76-годишният Джо Байдън – вицепрезидент по времето на Барак Обама, дългогодишен сенатор от щата Делауеър. В началото на кампанията той беше просто един от над 20 претенденти от Демократическата партия с различни шансове. Те отпаднаха на различни етапи от надпреварата. Най-сериозните му съперници бяха самообявилият се за социалист Бърни Сандърс и сенаторката Елизабет Уорън. Последен от битката за номинацията се отказа Сандърс. Така за разлика от Тръмп, Байдън премина през множество ожесточени дебати и оспорвани първични избори, за да стигне дотук. Ако бъде избран за президент, Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 78 години и ще е най-възрастният президент в историята на САЩ. В момента този рекорд принадлежи на Доналд Тръмп, който положи клетва на 70 години.

6. КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ?

Очакванията са президентът Доналд Тръмп да спази правилото да не сменя добър кон, докато трае пътуването и да заложи отново на своя вицепрезидент Майк Пенс. Замяната на вицепрезидент, в битка за втори мандат, е изключителна рядкост в историята на американските избори и последно се е случила през 1976 година, когато Джералд Форд сменя вицепрезидента си Нелсън Рокфелер с друг кандидат. Колкото до Джо Байдън, той по-добре от всеки друг знае цената на поста. Неговият съотборник ще е жена, която ще избере специална комисия, а сред възможните имена се въртят Елизабет Уорън и дори Мишел Обама.

7. КАК КОРОНАВИРУСЪТ ПРОМЕНИ ИГРАТА?

Пандемията промени правилата на играта, като направи невъзможно провеждането на традиционна кампания. Първичните избори на Демократическата партия в 15 щата бяха отложени, а в Ню Йорк - отменени и след това пренасрочени за юни след решение на федерален съдия. Дори партийната конференция на демократите беше отложена с един месец – за средата на август. И макар значението на първичните избори да намаля, след като Джо Байдън остана единствен кандидат, то те все пак ще се проведат през юни. Медийното внимание, което в друг момент, би било изцяло и единствено върху кампанията, сега е насочено към мерките и разпространението на заразата и последиците за икономиката. В тази ситуация, при която обичайна кампания няма, президентът използва полагащото му се като лидер медийно внимание, за предизборни цели. Резултатите в много щати зависят от оценката на избирателите за действията на президента Тръмп в битката срещу заразата. Подготовката на изборите тече с презумпцията, че до началото на ноември най-лошото ще е отминало. Отлагане на вота е малко вероятно. За подобен ход е необходимо решението на Конгреса. В страната са се провели междинни избори за Конгрес, дори през 1918 година, когато испанският грип убива 675 000 души в САЩ.

8. МОЖЕ ЛИ ИЗБОРИТЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ ПО ПОЩАТА?

Президентът Доналд Тръмп е краен противник на този вариант, лансиран от демократите. Той твърди, че това би довело до измами и би облагодетелствало Демократическата партия. Президентът дори заплаши да спре финансирането за щата Мичиган, където обявиха, че изпращат бюлетини на всички регистрирани гласоподаватели. Пет щата традиционно гласуват изцяло по пощата – това са Колорадо, Орегон, Вашингтон, Юта, Хавай. Според проучванията, свързани с гласуването в тези щати, цитирани от "Вашингтон пост", няма данни спецификата на вота да води до измами, но със сигурност е предпоставка избиратели, които иначе не биха отишли до урните, да дадат гласа си по пощата. Юта е пример за щат, който традиционно гласува за републикански кандидати, а вотът е по пощата.

9. КАКВО СА СУИНГ ЩАТИ?

Това е израз, който често се използва при американските избори. Това са така наречените колебаещи се щати, в които изходът от надпреварата не е ясен. По тази причина кандидатите обикновено концентрират огромни ресурси за реклама в тези щати и им отделят много време от кампаниите си. Въпреки това, победителят в тях често става известен едва в нощта след вота. При тези избори това са щати като Минесота, Уисконсин, Мичиган, Аризона,Тексас, Флорида, Пенсилвания.

10. КАКВО ОБЩО ИМАТ МАГАРЕТО И СЛОНА?

Прочутите символи на двете партии изобилстват като неизменна част от всяка кампания. Те излизат изпод ръката на карикатуриста Томас Наст още преди 200 години и оттогава се вихрят в различни визуални интерпретации. Магарето е символ на демократическата партия, я слонът – на Републиканската. Малцина знаят, че именно Томас Наст е виновникът за сегашната ни представа и за Дядо Коледа. Той първи го рисува като дебел и добродушен старец.

Снимки:БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 медицински пункта на плажа във Варна вече работят
10 медицински пункта на плажа във Варна вече работят
Още две банки ще отпускат безлихвени кредити
Още две банки ще отпускат безлихвени кредити