НОВИНИ

100 от 300 декларирали, че отиват на работа в събота, нямат трудов договор

100 300 декларирали отиват работа събота нямат трудов договор
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 27.04.2020
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Истинността на данните, декларирани от лица, които са посочили „отиване на работа“ като причина за влизане в столицата, проверяваха още в деня на декларирането им – събота, 25.04.2020 г., екипи на дирекциите „Инспекция по труда“ София и София-област.

В ранните часове на деня те участваха, със съдействието на органите на МВР, в проверките на контролно-пропускателните пунктове, като събраха данни от декларациите на 350 лица. От тях за 100 лица, декларирали, че пътуват за работа, е установена липса на действащ трудов договор. За 45 лица проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването, информираха от ГИТ.

В рамките на деня са проверени общо 27 обекта на контрол, за които преминаващи през пунктовете, както с трудови и така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд. Да работят са установени девет лица без действащи договори. Повечето лица, декларирали пътуване за работа, не са установени на обектите. Има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти. За 21 лица работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях. Проверките продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"С БНТ на училище": Вижте програмата за 28 април
"С БНТ на училище": Вижте програмата за 28 април
Събират дарения за семейство от село Ветрен, което остана без дом след пожар
Събират дарения за семейство от село Ветрен, което остана без дом след пожар