НОВИНИ

1000 долара бонус ще получава всеки ваксиниран учител в Джорджия

1000 долара бонус получава всеки ваксиниран учител джорджия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:16, 02.08.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Всички училища в югоизточния американски щат Джорджия ще плащат 1000 долара бонус на учители и друг педагогически персонал, който се ваксинира срещу коронавируса. Това е пореден опит на властите да се предпазят от следващи вълни на пандемията, предаде Агенция "Франс прес".

С този стимул местните власти се надяват да избегнат "многобройните смущения на учебния процес, които се случиха в последните две години в резултат на пандемията".

"Миналата година беше предизвикателство като никое друго за нашите студенти и нашите служители, тъй като непрекъснато се налагаше да се приспособяваме към наличието на Covid-19 в нашите кампуси“, казва в изявление Мери Елизабет Дейвис от администрацията на щата.

"Студентите ни и семействата им заслужават и очакват предсказуемост и стабилност в обучението си, а това сградите ни да бъдат отворени, а служителите - здрави, е от първостепенно значение за тези усилия“, добави тя.

Училищният окръг Хенри, югоизточно от град Атланта, ще плати 1000 долара на всеки от близо 6000-те си хиляди служители, които са със завършен цикъл на ваксинация, или които решат да си поставят ваксина в срок до 30 септември. Условието е ваксината да е поне една доза на "Джонсън и Джонсън" или и двете дози от "Пфайзер" или "Модерна".

Парите за стимулиране на ваксинирането ще дойдат от федерална програма за ограничаване на коронавируса в началните и средните училища.

"Към момента ваксините са единствената защитна мярка, която помага да се смекчи и спре разпространението на този вирус“, каза Дейвис.

В последните седмици САЩ отбелязват рязко увеличение на случаите на коронавирус, дължащо се предимно на по-заразния вариант "Делта".

Новите случаи на Covid-19 са се увеличили четири пъти през последните седмици, потвърди и директорът на Националния институт по здравеопазване Франсис Колинс. Според официалните данни малко под 60% от населението на САЩ на възраст над 12 години е напълно ваксинирано.

Огромни различия, обаче, се наблюдават в нивото на ваксинация в различните райони. Това се дължи на факта, че имунизацията придоби политически нюанс при бившия президент Доналд Тръмп, като либералният север и изток са по-отворени към поставянето на ваксина, а консервативният юг е по-предпазлив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да станем съсобственици на старинен замък във Франция?
Как да станем съсобственици на старинен замък във Франция?
Екип на столичната аварийна помощ спаси щъркел, ранен при пътен инцидент
Екип на столичната аварийна помощ спаси щъркел, ранен при пътен инцидент