НОВИНИ

1000 украинци от "Азовстал" са отведени в Русия, срещу тях се води следствие

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:36, 08.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
русия възобнови атаките азовстал
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

1000 украинци, които се предадоха от завода "Азовстал" в Мариупол, са били отведени в Русия. Там срещу тях ще се води следствие. Информацията е на ИТАР-ТАСС и все още не е коментирана от Киев. Украйна настоява всички 2000 души, които бяха евакуирани от завода, да бъдат разменени срещу руски военнопленници. В 105-ия ден от войната тежките сражения за Донбас продължават.

Ожесточени сражения продължават да решават съдбата на Северодонецк. Украинските сили признават, че все по-трудно отблъскват руските атаки от централните части на града. Битки се водят и за индустриалната зона на Северодонецк. Собственикът на химическия завод съобщи, че в заводските бункери се укриват 800 цивилни жители. 200 от които са служители на завода.

В другата гореща точка в Луганска област - съседния на Северодонецк град Лисичанск обстрелът не спира.

"Всеки ден има бомбардировки, всеки ден нещо е в пламъци. Къща, апартамент... И няма кой да помогне, опитах се да отида до градските власти, но няма никой, всички избягаха. Изоставиха хората", заяви Юрий Красников, жител на Лисичанск.

Неизвестните за бъдещето на хората в Лисичанск са толкова много, че те не живеят ден за ден, а час за час.

"Нямам представа какво ще стане утре. Не знаем как ще живеем. Засадихме градината си по време на бомбардировки. Всичко расте. Но в града няма вода, носим вода от езерото", заяви Вадим Швец, жител на Лисичанск.

Криза с питейната вода изпитват и в Николаев. След няколко седмици на затишие атаките срещу южния украински град са засилиха. Председателят на военната администрация на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че обстановката сега там е много по-опасна в сравнение с преди две седмици.

"От началото на войната са убити над 300 души в областта. Само днес имаше 3 жертви", заяви Виталий Ким, председател на военната администрация на Николаевска област.

Ким съобщи, че над 3700 сгради в Николаевска област са пострадали или са напълно разрушени от руските удари. Няколко селища са без електричество.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов с остри критики по повод националния отбор на България
Станимир Стоилов с остри критики по повод националния отбор на България
Скандал в МС: Четирима министри от ИТН напуснаха заседанието
Скандал в МС: Четирима министри от ИТН напуснаха заседанието