НОВИНИ

107 са вече случаите на COVID-19 в България

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:34, 19.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Броят на заразените с СОVID-19 у нас премина психологическата граница от 100 души, на 12-я ден след като в България беше регистриран първият случай. Заразените у нас вече са 107.

Оперативният щаб обяви нови 15 носители на вируса. Починалите вече са трима.

Все повече градове добавяме на картата с потвърдените случаи с коронавирус. От днес Бургас и Пловдив са с регистрирана зараза. Най-големият ни зимен курорт Банско остава под карантина.

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която временно забранява влизането на граждани от трети страни в България.

Сравнително бавно, но ежедневно се увеличават случаите на коронавирус. Засегнатите областни центрове растат плавно - достигнаха 11, като днес добавихме Бургас и Пловдив.

Днес почина и трети пациент.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Възрастната пациентка в "Пирогов" с инсулта и коронавирус инфекция.

Сред новоустановените носители на вируса има дете на 8 години, което е в добро състояние.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е с доказан коронавирус.

Продължават да се увеличават положителните проби, свързани с Банско. Жена от Карнобат е настанена в Бургаската болница.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията, прибрала се е преди седмица.

Има и мъж в София - прибрал се преди 4 дни от Банско.

Все повече хора искат да се изследват за вируса. И докато тенденцията е сложниятт PCR тест да се прави само на хората със сериозни симптоми, остава т.нар. бърз тест. Доколко обаче може да мусе доверим - във Военномедицинска академия са направили проучване.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: От 10 лица, които са със сигуроност с коронавирус инфекции с проявена клиника, и доказани с PCR тестове, бързите тестове са положiтелни само при 4.

Това означава, че над 60% са фалшиво отрицателни. Предвижда се обаче да бъдат проучени и тестове на други производители.

Една от мерките за справяне с разпространението на вируса предвижда засилени разяснителни кампании в ромските махали.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина и е истинско предизвикателство да има се наложи карантина и там ограните на МВР имат много работа.

От щаба обявиха, че вече се обсъжда възможността при нужда да се ограничи излизането навън на уязвими групи от населението. Работи се върху различни варианти как да им бъэдат осигурени храна и лекарства.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Това в един малък град е доста лесно изпълнима задача, но в един град като София е предизвикателство.

Болница "Софиямед" остава под карантина, тъй като е регистриран втори случай на зараза на лекар от Велико Търново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма информация за проблеми с прибирането на наши студенти и ученици от Великобритания
Няма информация за проблеми с прибирането на наши студенти и ученици от Великобритания
Въздухът в София е по-чист след извънредното положение
Въздухът в София е по-чист след извънредното положение