НОВИНИ

108 души са поставени под карантина в Асеновград

108 души поставени карантина асеновград
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 08.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Регионални

Поставените под карантина в община Асеновград са общо 108. От тях около 75 % са в града, а останалите са разпределени в селата.

Най-голям е броят на лицата поставени под карантина в с. Боянци – 12 и с. Тополово – 7. Към момента няма регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 в община Асеновград.

В болницата в града има един пациент, който е приет вчера с инсулт. Направен му е тест за антитела, след което е взета и проба от секрет, на която се изчаква резултатът.

През изминалата седмица екипи на РЗИ - Пловдив и РУ – Асеновград извършиха общо 274 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения и 63 на обекти с обществено предназначение. Образувани са 4 бързи производства и 4 преписки.

При дежурния в РУ- Асеновград са получени 6 сигнала. Полицейски служители извършват проверки по различни обекти и публични пространства.

Приканват, убеждават и предупреждават гражданите за спазването на противоепидемичните мерки и за ползването за предпазни средства за лицето и ръцете.

Прави впечатление, че за 4 дни/ 30 април, 1, 2 и 3 май са регистрирани повече от половината лица под карантина. От извършените проверки и преки наблюдения на служители с контролни функции се констатира, че по-голямата част от обектите с обществено предназначение са създали необходимата организация и следят за спазване на ограниченията с цел недопускане разпространението на COVID-19.

Определено може да се каже, че болшинството от населението спазва предписаните противоепидемиологични мерки.

Малка част от заведенията, които разполагат с градини, започнаха работа. Останалите се очаква да заработят през предстоящите почивни дни.

Представители на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) предоставят необходимите предписания, на които трябва да отговарят заведенията, за да може да работят.

В община Асеновград през последните дни постъпват сигнали за ползване на детски и спортни площадки. Сигнализира се също, че в малките търговски обекти не се ползват маски за лице, ръкавици и други предпазни средства, както от персонала, така и от клиентите.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как дребният бизнес може да кандидатства за държавна подкрепа?
Как дребният бизнес може да кандидатства за държавна подкрепа?
Външните министри на 10 държави, включително България, с обща декларация за 75 г. от края на Втората световна война
Външните министри на 10 държави, включително България, с обща декларация за 75 г. от края на Втората световна война