НОВИНИ

11 нови заразени с COVID-19 у нас, първи случаи на вируса в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 19.03.2020
8871
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

11 нови положителни проби за коронавирус са установени в България, с което общо случаите в страната стават 105. Това съобщи на брифинг в 17 ч началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Две от новите положителни проби са от Смолян, две от Пловдив. 7 лица са от София, от които едното е свързано с Банско, прибрал се е преди 4 дни от там.

Общо 226 000 са случаите на коронавирус в света.

В Смолян са контактни лица на установения до момента мъж с коронавирус. Лабораторията в Стара Загора е потвърдила случаите от Пловдив.

Една от позитивните проби днес е на дете на 8 години, било контактно с баща си, който е заразен.

В болница "Софиямед" е установено второ огнище на болестта, касаещо случая с доктора от Велико Търново и докато не се изясни ситуацията, няма да се приемат пациенти, категоричен е проф. Мутафчийски.

Най-ефективното нещо е контактните лица да бъдат изолирани, иначе се създава фалшиво спокойствие, което ще ни изиграе лоша шега, коментира проф. Мутафчийски относно резултатите от бързите тестове за коронавирус, които много често не дават коректни резултати.

Още не са излезли резултатите на пациента, който избяга от "Пирогов". Пробите се обработват в Националната референтна лаборатория и ще бъдат готови утре сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи в Италия са заболели от COVID-19
Четирима българи в Италия са заболели от COVID-19
Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за Държавния резерв
Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за Държавния резерв