НОВИНИ

11 жертви на сблъсъците в САЩ. Какво искат хората?

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 03.06.2020
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Най-малко 11 души са загинали по време на протестите след смъртта на Джоржд Флойд в САЩ, ранените са стотици.

В повече от 40 градове в страната се проведоха демонстрации срещу полицейското насилие и искане за справедливост за Флойд, който почина по време на арест в Минеаполис.

А от Белия дом призна, че расизмът в страната е системен и няма равенство между всички.

Какво искаме? Справедливост! Кога я искаме? Сега! – това е най-често чуваната реплика през последната седмица в САЩ.

Хиляди в десетки щати участват в шествията срещу полицейското насилие, расизма, неравенството, въпреки наложените полицейски часове.

И ако на повечето места демонстрантите са шумни, то в Портланд, Орегон, в знак на съпричастност, хиляди легнаха на земята с ръце на тила.

Част от инициативите преминават без сблъсъци с органите на реда. Мирно шествие премина от Белия дом до Капитолийския хълм. Демонстрации имаше и в Лос Анджелис и Ню Йорк. В мегаполиса в акцията се включиха и десетки медицински сестри.

В Хюстън на митинг, заедно с кмета, присъстваха и близки на Флойд. Те приканиха демонстрантите да сложат край на размириците и да търсят алтернативни варианти за постигане на справедливост.

Силвестър Търнър, кмет на Хюстън: Всичко това, което се случва по нашите улици показва, че има много неща, които трябва да бъдат направени в Хюстън. Ние не сме перфектни - признаваме. Ясно е, че в нашия град - наред с благоденствието, има и много бедност. Наясно сме, че има цели общности, които са не дооценени, които не получавали достатъчно средства и ресурси десетилетия наред.

На места обаче напрежението ескалира и се стига до сблъсъци между протестиращи и полиция. Обикновено в тъмните части на деня се извършват вандалски прояви и палежи.

Този магазин в Оукланд, Калифорния, в който работи Азариа е сред пострадалите, въпреки, че собствениците му са чернокожи.

Озариа Коул-Шепард, служител в магазин за козметика: Иискам да кажа на хората, които чупят, рушат и грабят, само едно - грижете се повече за общността, в която живеете.

Независимо какво говорят, Джордж беше добър човек, каза бившата приятелка на Флойд и майка на шест годишната им дъщеря.

Рокси Уошингтън: Джиана няма баща. Той няма да я види как расте, как завършва. Той няма да я заведе до олтара. Ако има проблем и тя има нужда от своя татко, него вече го няма. Тук съм заради детето си и заради Джордж. Искам справедливост за него.

Джордж Флойд ще бъде погребан следващата седмица в Хюстън. Очаква се на траурната церемония да присъства претендентът на Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петролът пое нагоре на борсите, скочи над 40 долара за барел
Петролът пое нагоре на борсите, скочи над 40 долара за барел
До месец разбираме колко ни връща Топлофикация. Сега смятат
До месец разбираме колко ни връща Топлофикация. Сега смятат