НОВИНИ

113 години Независимост! Тържествено честване във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 22.09.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме 113 години независима България. На днешния ден през 1908 година в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново Княз Фердинанд за първи път прочита манифеста, с който страната ни е обявена за независимо царство.

Старата столица по традиция е център на националните чествания, в които се включиха държавният глава Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Аудиовизуалният празник "Звук и светлина" е кулминацията на честванията.

Нямаше тържествена заря-проверка заради противоепидемичните мерки.

По традиция тържествата във Велико Търново започнаха от църквата "Свети 40 мъченици" с тържествена литургия.

И отново тук, както на историческия 22 септември 1908 г., беше изчетен манифестът, с който Княз Фердинанд обявява България за независимо царство.

После хората извървяха пътя до историческия хълм "Царевец", където се състоя военният ритуал по издигане на националния флаг. Към шествието се присъедини и президентът Румен Радев, който прие почетния строй на Националния военен университет.

В словото си президентът Румен Радев определи провъзгласяването на Независимостта на България като дързък политически акт, постигнат с политическа далновидност, смелост, но и със силата на един уверен в себе си народ.

"На кръстопътя на нашия нов ден, нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Нека пазим и почитаме този свят завет. Нашата единна воля и задружни усилия зависят за опазване свободата и независимостта на родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения, да живее свободна и независима България!", заяви президентът Румен Радев.

От крепостта "Царевец" празничното шествие премина по главната улица на града и стигна до паметника "Майка България", където бяха поднесени венци и цветя на признателност.

За тържествата във Велико Търново днес пристигна и премиерът Стефан Янев. Въпреки ограниченията и противоепидемичните мерки и тази година във Велико Търново се събраха много хора от цялата страна, за да празнуват заедно Независимостта.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България празнува Деня на независимостта - как преминаха честванията в страната
България празнува Деня на независимостта - как преминаха честванията в страната
ЦСКА стартира защитата на Купата на България с класика
ЦСКА стартира защитата на Купата на България с класика