НОВИНИ

13-и ден война: Броят на жертвите в Израел и Газа не спира да расте

Първите камиони с хуманитарна помощ за палестинците се очаква да бъдат пропуснати утре

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:10, 19.10.2023
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Нови данни за израелски жертви и заложници и несекващи бомбардировки над Газа - така може да се обобщи 13-ия ден от войната между Израел и Хамас.

  • Заложниците са вече са 203-ма.
  • Израел продължава да поразява цели във всички части на Ивицата Газа, включително и на юг, където бяха евакуирани над 1 милион души от северната част на анклава.
  • Ликвидирани са и двама ключови членове на Хамас - шефът на националната сигурност Джехад Мхейзен, както и единствената жена член на Политбюрото на Хамас - Джамила ал Шанти, вдовица на един от основателите на групировката.

Почти две седмици война между Израел и Хамас. Мракът е непрогледен, болката - непреодолима.

Откриха още жертви в Израел

80-годишната Кармела Дан и 12-годишната ѝ внучка Ноя са открити мъртви. Ноя е била с аутизъм, запален фен на Хари Потър. Двете са отвлечени от кибуца Нир Оз. Израелската армия не съобщава къде са открити телата им. 13 дни след изненадващата атака на Хамас момче и жена бяха открити и идентифицирани при претърсване на къщата им в кибуца Беери. След като са убили, терористите са ги изпепелили.

Расте броя на загиналите в Газа

От другата страна най-малко 13 палестинци от едно и също семейство загинаха при израелски удар в град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа.

На север, в бежанския лагер Джабалия, мъже се опитват да спасят две деца, затрупани под руините. Децата търпеливо чакат, покрити още с одеялата, с които са спели, докато мъжете трескаво се опитват да ги изведат на повърхността.

Отново в южната част на Ивицата Газа палестинци оплакват загиналите при удар в град Рафа до границата с Египет. Асад Абу Ауида губи и дъщеря си, и внуците си.

"Дъщеря ми не беше терорист, не е участвала в сражения. Тя спеше мирно в къщата си. Беше само дете, не различаваше враг от съюзник. Къде е светът и хората, които защитават правата на децата? Това е престъпление", ридае той.

Рафаат Ал Накхал се е преместил от град Газа на юг в Хан Юнис в търсене на подслон и сигурност. Вместо това и там има удари. В Хан Юнис са разрушени цели улици.

"Няма никакво значение между град Газа, Рафа, Хан Юнис, между юга, севера, запада , изтока. Накараха ни да се преместим на юг и има удари всеки ден, всеки ден умират много хора", казва Раафат ал Накхал - разселен жител на град Газа.

По границата с Ивицата Газа израелски танкове и бронирани машини са в очакване, строени в бойни формации.

"Операцията за прочистване на района все още не е приключила. Районът около Газа се смята за бойно поле, военна зона. Вчера заловихме изтощен терорист, който се беше насочил към Газа. Заловихме го и в момента е разпитван. Трябва да приключим със скрийнинга и да сме сигурни, че няма терористи", коментира контраадмирал Даниел Хагари - главен говорител на Израелската армия.

На граничния пункт Рафа от египетска страна вече няколко дни 120 камиона са струпани на границата. На място са и поне 7 товарни самолета, натоварени с помощи от Турция. Вчера израелската армия препоръча на хората да отидат до град ал Мауаси, недалеч от Рафа, защото там ще бъде доставена хуманитарната помощ, но с продължаващите удари не е ясно колко ще могат да стигнат дотам.

Очаква се утре в Газа да влезе първата група от 20 камиона от Египет, след като днес бъдат ремонтирани пътищата в района, които са разрушени след бомбардировките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Достъпно за вас": Ще свали ли цените новата инициатива на правителството?
"Достъпно за вас": Ще свали ли цените новата инициатива на правителството?
От Тел Авив: Риши Сунак приветства допускането на хуманитарна помощ в Газа
От Тел Авив: Риши Сунак приветства допускането на хуманитарна помощ в Газа