НОВИНИ

13 задържани при акция срещу битовата престъпност във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 19.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Криминално

Акции на полицията и прокуратурата срещу битовата престъпност във видинския квартал "Нов път" и в плевенското село Ореховица. Поводът за акцията в селото е грабеж на 90-годишен мъж.

Във Видин са задържани 13 души, единият от които обявен и за международно издирване. В центъра на града пък е нападнато семейство с деца.

В събота Владимир Скорчев удря с ръка капака на кола, защото щяла да блъсне количката на децата му. Той и жена му не приемат сериозно заканите на шофьора

Владимир Скорчев: На следващия ден на обяд бях нападнат от него и неговото семейство. С палки бяха, нападнаха и мен и жена ми, държахме двете деца в ръцете си.

Само намесата на съседи помогнала да не се стигне до по-сериозни последствия. Владимир Скорчев е настанен за наблюдение в болница. Съпругата и децата му са изплашени. Нападателите също са семейство и наскоро се завърнали от чужбина.

Старши-комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин: Незабавно бяха изпратени екипи на полицията на място. В рамките на около един час издирват и задържат извършителите на въпросното деяние. Установява се, че това са семейство с техния син и техния племенник.

Заместник- апелативен прокурор на АП-София Галя Маринова: Крайният резултат е именно взетата по отношение на трима от обвиняемите мярка за неотклонение „задържане под стража".

В плевенското село Ореховица, където се проведе специализирана акция за противодействие на битовата престъност, кражбите и грабежите са чести.

Васил Маринов, жител на селото: Най-малко, казвам в една трета от къщите е влизано. И обикновено влизат у такива хора, дето са възрастни и не могат да се отбраняват.

Целта на акции като днешната е намаляване на битовата престъпност:

Иван Гешев, главен прокурор: За нас битовата престъпност е основен приоритет. Като казвам за нас - прокуратурата и за колегите от МВР. И целта е колегите. И целта е в края на годината да отчетем тези резултати, които отчетохме в края на миналата с телефонните измами.

Гл.комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Трябва да е ясно на всички, че когато се извърши такова нещо, държавата ще си влезе в правомощията, ще направи всичко, което е възможно, да не се случва.

Според местни хора в Ореховица посегателствата са дело на пришълци от друго село Подем и настояват за изселването им.

Автор: Анжела Каменова БНР- Радио Видин, Станислав Калинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекуват заразени с COVID-19 в 7 болници в София
Лекуват заразени с COVID-19 в 7 болници в София
Премиерът и главният прокурор коментираха обвиненията на Васил Божков
Премиерът и главният прокурор коментираха обвиненията на Васил Божков