НОВИНИ

1351 души са се регистрирали като безработни само за ден

Николай Минков
от Николай Минков
13:54, 23.03.2020 (обновена)
5857
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Над 1350 души са се регистрирали като безработни на борсата само за ден в края на миналата седмица. Това заяви за „По света и у нас“ социалният министър Деница Сачева.

Междувременно парламентът прие държавата да поема 60% от заплатите на служителите във фирмите, които са били принудени да затворят заради коронавируса.

Въпреки затварянето на хотели, ресторанти, барове и МОЛ-ове, ограниченията в пътуванията между населните места и блокирането на границите, в засегнатите отрасли от икономиката все още не се наблюдава вълна от съкращения на служители, констатират от социалното министерство.

Над 6890 са новорегистрираните в бюрата по труда за миналата седмица, съобщиха от Агенцията по заетостта. На този фон обаче повече от 3220 души са успели да си намерят работа в условията на коронавирус. Все пак покачването на безработицата е факт. Въпросът обаче е докога ще издържат фирмите.

Работодателите заговориха за данъчна и осигурителна амнистия. Асоциацията на индустриалния капитал апелира за незабавно създаване на Икономически антикризисен щаб.

От социалното министерство вече отчитат покачване на безработицата.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: От началото на кризата досега средно дневно имаме по около 750 човека, които се регистрират заради корона вируса. Пикът беше миналия петък, когато се регистрираха 1351 души.

На този фон депутатите приеха мерки за запазване на работните места в рамките на Закона за извънредно положение. Те предвиждат държавата да плаща 60% от заплатите на работниците, във фирмите, които са били принудени да затворят заради коронавируса.

Според „Подкрепа“, предложената от правителството схема за обезщетение няма да проработи. Синдикатът предложи своя.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": До 800 лв. да бъдат изплащани на 100% от държавния бюджет средствата. След това да намалеят на 80 и 60, вече в зависимост от увеличаването на дохода. Впрочем това е подхода на австрийците за компенсиране на изгубените доходи.

От ресторантьорския бранш, който първи затвори врати, предложиха още по-драстични мерки.

Ричард Алибегов- председател на Асоциацията на заведенията: Веднага да влезе данъчна ваканция за бизнеса. Бизнесът никога не е искал пари, иска просто да не му се искат пари за да може да запази бизнеса си и да продължим да обслужваме наеми, кредити Държавата да поеме за 2 или 3 месеца, заплатите на персонала, за да не останат те без пари и на улицата.

Работодателските организации призоваха за цялостен пакет от мерки за защита на икономиката.

От Асоциацията на индустриалния капитал призоваха държавата да създаде и кризисен щаб за запазване на икономиката.

Д-р Милена Ангелова- гл. секретар на АИКБ: Много е важно осигуровките да бъдат поети от държавата за онези предприятия, които сега трябва да затворят заради мерките със закон. Една осигурителна амнистия за два месеца не би трябвало да наруши толкова много постъпленията в държавния бюджет. И да приложим европейския опит където между 65 % и 95% от възнаграждението се покриват за всички засегнати сектори. Ето, Македония дава две минимални работни заплати на всички, всички бизнеси.

Социалният министър заяви, че все още не са обявени всички мерки, които се разработват за защита на работните места.

Деница Сачева- министър на труда и социалната политика: Що се отнася до техните искания за данъчна и осигурителна амнистия, в момента под паника и под страх и притеснения не би трябвало да си позволяваме да взимаме дългосрочни стратегически решения, защото бихме могли да сбъркаме повече.

Сачева обясни, че няколко министерства и експерти изготвят анализи и прогнози за отражението на коронавируса върху икономиката, на базата на които се подготвят нови мерки за ограничение на кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС реши: Забранява се износът на предпазни средства
МС реши: Забранява се износът на предпазни средства
Столичният общински съвет няма да заседава до 29 март
Столичният общински съвет няма да заседава до 29 март