НОВИНИ

151 досъдебни производства за нарушаване на мерките под надзора на Апелативна прокуратура - Пловдив

151 досъдебни производства нарушаване извънредните мерки пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 10.04.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални

151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура - Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 10 април 2020 г. на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

146 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване по време на извънредното положение.

Две от делата са за нарушаване на противоепидемичните правила, регламентирани в точка I.5 на Заповед РД -01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за преустановяване провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, като в конкретните случаи досъдебните производства са за допускане на клиенти в ресторант и във фитнес зала - престъпление по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога - престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс.

До момента две от бързите производства на Районна прокуратура - Пловдив за нарушаване на противоепидемичните мерки са приключили, и по тях има произнесен окончателен съдебен акт. Наказанията за нарушаване на мерките са до пет години "лишаване от свобода" и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без таксуване за „Синя зона“ в Пловдив до 13 май
Без таксуване за „Синя зона“ в Пловдив до 13 май
Наложена е принудителна административна мярка на „ТЕЦ Бобов дол"
Наложена е принудителна административна мярка на „ТЕЦ Бобов дол"