COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

151 досъдебни производства за нарушаване на мерките под надзора на Апелативна прокуратура - Пловдив

от БНТ
15:20, 10.04.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални
151 досъдебни производства нарушаване извънредните мерки пловдив

151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура - Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 10 април 2020 г. на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

146 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване по време на извънредното положение.

Две от делата са за нарушаване на противоепидемичните правила, регламентирани в точка I.5 на Заповед РД -01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за преустановяване провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, като в конкретните случаи досъдебните производства са за допускане на клиенти в ресторант и във фитнес зала - престъпление по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога - престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс.

До момента две от бързите производства на Районна прокуратура - Пловдив за нарушаване на противоепидемичните мерки са приключили, и по тях има произнесен окончателен съдебен акт. Наказанията за нарушаване на мерките са до пет години "лишаване от свобода" и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Бъдете "С БНТ на училище" и през новата седмица. Вижте програмата за 13 април
Бъдете "С БНТ на училище" и през новата седмица. Вижте програмата за 13 април