НОВИНИ

17-годишен се предаде на полицията в Германия, участвал в нападението срещу германски евродепутат

годишен предаде полицията германия участвал нападението германски евродепутат
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:15, 05.05.2024
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Младеж на 17 години се предаде днес на властите в Германия, твърдейки, че е един от извършителите на нападението в петък срещу евродепутат от Германската социалдемократическа партия, което шокира страната, съобщи германската полиция, цитирана от Франс прес.

Младежът отишъл в полицията в Дрезден, Източна Германия, и заявил, че е "нападателят, който е ударил политика от ГСДП", партията на канцлера Олаф Шолц, докато той е разлепвал плакати за европейските избори през юни, се казва в изявление на полицията.

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, е бил пребит от четирима неизвестни нападатели на улица в Дрезден. Тежко ранен, 41-годишният политик е трябвало да бъде хоспитализиран и да претърпи операция, съобщават от партията му.

Непосредствено преди нападението 28-годишен мъж, който лепил плакати на партия "Зелените" на същата улица, също е бил пребит "с юмруци и крака" съобщи полицията, която подозира, че става дума за една и съща група нападатели.

Германският канцлер Олаф Шолц осъди вчера нападението срещу Еке, като заяви, че нападенията срещу служители на изборна длъжност "застрашават" демокрацията. "Никога не трябва да приемаме подобни актове на насилие", добави канцлерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Рубльов е новият шампион на Мастърс турнира в Мадрид
Андрей Рубльов е новият шампион на Мастърс турнира в Мадрид
Байерн загуби важен играч за реванша срещу Реал Мадрид
Байерн загуби важен играч за реванша срещу Реал Мадрид