НОВИНИ

1,7 млн. американци заразени с COVID-19, жертвите – над 100 000

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 28.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 100 хиляди. Това нарежда страната на първо място по брой починали в света.

Това означава, че жертвите на опасния щам общо са повече от загиналите американци във войните в Корея, Виетнам, Ирак и Афганистан.

Потвърдените случаи на коронавирус са около милион и 700 хиляди души или близо 30% от заразените по света.

Важно е обаче да се уточни, че на глава от населението, страната се нарежда на 9-то място по смъртност в света. Преди нея са Белгия, Франция, Великобритания.

Първият случай на COVID 19 в САЩ е регистриран на 21 януари.

Сузи Минич, старша сестра в болница в Калифорния: Никога не бях преживявала подобно нещо. Всеки ден идваше нова информация - как да се лекува, какво да се прави, как да се подходи. Това го правеше още по-трудно, като подвижна мишена, трябва непрекъснато да се движиш с нея.

Въпреки тревожната статистика, всички щати вървят към облекчаване на карантинните мерки. Целта е възможно най-бързо възстановяване на икономиката.

В момента се наблюдава относителна стабилност на заразата, въпреки, че през изминалата седмица в 20 щата броят на заболелите се е увеличавал. В най-тежко засегнатият щат - Ню Йорк, смъртността се понижава.

Не се оправдаха прогнозите, изказани от президента Доналд Тръмп за 50-60 хиляди жертви, по-късно коригирана от него с формулировката "значително по-малко от 100 хиляди души".

Независимо от тревожната статистика, в 50 щата, под различна форма, облекчаването на карантинните мерки е факт. Отварят производства, магазини, заведения. В началото на юли ще отворят няколко казина в Лас Вегас, а на 11 юли ще заработи и най-големият увеселителен парк в света - във Флорида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След смъртта на чернокож: Сблъсъци, грабежи и подпалени магазини в Минеаполис
След смъртта на чернокож: Сблъсъци, грабежи и подпалени магазини в Минеаполис
ВМРО внесе предложения за поправки в Закона за личните данни
ВМРО внесе предложения за поправки в Закона за личните данни