НОВИНИ

187 са вече случаите на Covid-19 в България

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:04, 22.03.2020 (обновена)
5093
Чете се за: 01:18 мин.
Общество

Общо 187 са вече случаите на заразени с коронавирус у нас. Пикът на заразата ще е скоро, до две-три седмици, според началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Според най-новите данни в столицата има 12 нови случаи на заразени, в Карлово - 1, в Бургас - 2 и в Плевен - 1. Един от новите случаи в София е на 67-годишен мъж, който е в тежко състояние и е настанен в "Пирогов". Тежко е състоянието и на пациента в Плевен. От Българския фармацевтичен съюз съобщиха за "По света и у нас" и за първи случай на заразен фармацевт в София. Жената е под домашна карантина. Аптеката, в която тя работи, е в квартал "Надежда" и вече е затворена.

Според проф. Мутафчийски не е ясно дали ще се удължи извънредното положение и след 12 април. Решение за това ще се вземе на основание на ситуацията в момента. Никой сега не може да отговори какво ще се случи тогава, каза той.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб: Допускаме ли ние, че до средата на април ще бъде овладяно това нещо? Аз не го допускам. Ние още не сме тръгнали. А кога ще бъде пикът - до две-три седмици, точно когато трябва да бъде отменено извънредното положение.

Ако се дадат маски на всички възрастни хора, каза още проф. Мутафчийски, то те ще бъдат обречени на смърт, защото маските няма да ги предпазят напълно и това ще бъде фалшиво успокоение.

След въпрос на "По света и у нас" проф. Мутафчийски коментира и действията на кмета на Карнобат, предизвикали смут и полемика. Вчера градът беше напръскан с дезинфектант от самолет. Според щаба това е неефективно, а кметът поел цялата отговорност за решението си.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски: Такава ситуация наистина е уникална, ние дори не можеме да допуснем, че такова нещо се е правило и си мислехме, че е за комарите, защото в следващата седмица трябва да се направи обработка за комари, и наистина го приех много комично, защото една продавачка на пазара каза "с хеликоптера ще напръскате".

Трябва да си мием ръцете, а не да пръскаме с хеликоптери, заключи ситуацията проф. Мутафчийски.

Днес стана ясно още, че под карантина е част от Белодробната болница или Интензивното ѝ отделение, тъй като там има персонал с позитивни резултати. А считано от днес Първа база на боница "Софиямед" и болница "Токуда " възстановяват своята работа с изключение на клиниките, където са открити позитивните болни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев наложи вето на текстове от закона за извънредното положение (Обобщение)
Румен Радев наложи вето на текстове от закона за извънредното положение (Обобщение)
Прокуроратурата призова служителите си да дарят за борбата с Covid-19
Прокуроратурата призова служителите си да дарят за борбата с Covid-19