НОВИНИ

19-годишно момче стана донор на трима души

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 25.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Снимка: Архив
Слушай новината

Три успешни трансплантации на черен дроб и бъбреци бяха извършени в болница "Лозенец". Донор е 19-годишен младеж, изпаднал в мозъчна смърт. Донорската ситуация е реализирана от екип на областната болница във Велико Търново и е първа за страната, от началото на новата година.

До успешните трансплантации се стига след като близките на 19-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт във Великотърновската болница, решават да дарят органите му и да помогнат на други хора, за които това е единствен шанс за живот.

"Вечерта късно на 20-и, екип от "Света Екатерина" идват, транспортират пациента до базата, започната е експлантация и съответно трансплантацията на органите", обясни д-р Стефан Филев - директор на болницата във Велико Търново.

Шанс за живот получават трима пациенти. Двама мъже на 37 и на 54 години, на които са трансплантирани бъбреци и 12-годишно момиченце, което получава черен дроб.

"Тук е моментът да се каже, че самите институции, които са свързани по веригата за осъществяване на донорската ситуация, трябва да работят в пълен синхрон и взаимно да се допълват, за да се случат така нещата, че да бъдем и ние на едно от челните места в Европа по реализиране на донорски ситуации", допълни още д-р Филев.

След трансплантациите и тримата пациенти са в добро състояние и им предстои възстановяване.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как протича масовото тестване на учители за COVID-19
Как протича масовото тестване на учители за COVID-19
Катрин Маноилова завърши 19-та на ЕП по шорттрек
Катрин Маноилова завърши 19-та на ЕП по шорттрек