НОВИНИ

19 сателита на Мъск прелетяха над България в нощта преди Възкресение Христово

сателита мъск прелетяха българия нощта възкресение христово
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: 24 часа
13:27, 19.04.2020
28566
Чете се за: 01:55 мин.
Още

Десетки сателити, изстреляни от компанията на Илон Мъск, преминаха над територията на България в периода след 21.15 часа.

Проектът “Старлинк” предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и евентуално да достигне до 42 000.

"Спейс екс" изстреля първата си серия от 60 спътника през месец май 2019 година, насочени към територията на Канада и северната част на САЩ.

Според компанията са нужни 25 изстрелвания, за да бъде покрит целия свят.

Вечерта на 18 януари 2020 г. десетки спътници прелетяха и над Швейцария. Те бяха изстреляни във Флорида вечерта на 6 януари.

Сателитите над София се движиха от югозапад и продължаваха на североизток. Те са на 550 километра от земята приблизително и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око.

Движиха се в една линия, представляваха ярки точки. Няколко, които прелетяха над България, за миг бяха осветени от слънчева светлина.

Според сайта “Сайънс Нюз”, цитиран от "24 часа", сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой. Астролози от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите.

Основателят на “Спейс екс” успокои преди дни на пресконференция във Вашингтон, че компанията му работи с научната общност да намали отразителната способност на спътниците.

Сателитите в реално време и място може да проследите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"България в четири сезона" - малко надежда по време на пандемия
"България в четири сезона" - малко надежда по време на пандемия
Полицията може да не допусне някои хора да влязат в София
Полицията може да не допусне някои хора да влязат в София