НОВИНИ

2 нови положителни проби са регистрирани в Пловдив, общо в страната са 220

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 25.03.2020 (обновена)
8811
Чете се за: 00:53 мин.
Общество

2 нови положителни проби са регистрирани днес в Пловдив. Мъж на 35 г. и жена 60 г. със симптоматика в УМБАЛ "Георги Странски". Те не са контактни лица.

Така установените заразени с Covid-19 стават 220 души, от вчерашния ден са 18, съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг пред ВМА.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Има две тревожни новини, освен че с повече от 100 000 са нараснали случаите в световен мащаб за последното денонощие, излязоха първите изследвание след освобождаване на круизния кораб, след 17 дена от освобождаването му, се намира още коронавирус на кораба. Тоест показва удивителна устойчивост вирусът. Това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Повечето са с респиратори, тестове.

В Стара Загора има двама установени пациента.

Освен случая на Кирил Домусчиев, има още един пациент с една отрицателна проба, каза проф. Мутафчийски. Прави се и втора проба в рамките на 24 ч. Ако и тя е отрицателна, тогава може да имаме още двама излекувани пациенти. Това ще се разбере още днес.

"Може да се похвалим, че вече грип няма. Това значи, че вече колегите трябва да мислят, ако има двойна пневмония, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна диагноза материал", каза професор д-р Тодор Кантарджиев.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокойна е обстановката на входно-изходните КПП-та на Русе
Спокойна е обстановката на входно-изходните КПП-та на Русе
Благовещение е!
Благовещение е!