НОВИНИ

Съдът пусна под парична гаранция шофьорката, помела пет коли в столичния кв. "Люлин"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:13, 15.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

18-годишната ученичка, която след употреба на алкохол и наркотици и помете с автомобила си пет коли в столичния квартал "Люлин", беше пусната от ареста с мярка "парична гаранция" в размер на 2000 лв. Решението е на Софийския районен съд. Пред магистратите момичето каза, че искрено съжалява.

Пред съда ученичката обясни през сълзи, че иска да се върне на училище и тази година ѝ предстои матура. Каза също, че след инцидента се извинила на собствениците на блъснатите автомобили. Обеща и че ще покрие щетите. В залата стана ясно, че в нощта на 13 септември Диана Мандакова управлявала автомобила на майка си.

Защитната теза на адвокатите е, че било засечено от друг автомобил и се наложило да направи рязка маневра, за да избегне произшествие. Според прокуратурата обаче деянието е с висока обществена опасност, тъй като момичето е шофирало след употреба на алкохол и наркотици, а едната пътничка в нейния автомобил е със средна телесна повреда.

На 15 септември вместо да седне на чина, 18-годишната ученичка се изправи пред съда. В залата стана ясно, че момичето е шофирало с повече от 1,5 промила, както първоначално отчел дрегерът.

"Същата е шофирала след употреба на кокаин и след употреба на алкохол. Експертизата е показала наличие на алкохол в кръвта 1,9 промила", каза Любомира Апостолова - наблюдаващ прокурор.

Предвид възрастта ѝ, чистото ѝ съдебно минало и данни, че е добра ученичка, съдът я пусна под домашен арест. Прокуратурата ще протестира решението.

"Като при по-горната инстанция ще настоява спрямо нея да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража, тъй като считаме, че тя е най-адекватна в случая", заяви наблюдаващият прокурор.

Майката на ученичката също заяви, че съжалява.

"Не знам къде се намирам, само се казва "Бай, бабо, да не ви стига".

За престъплението, за което е обвинена ученичката, законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода, казаха в съдебната зала от прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима българи откриват Европейското по джудо за младежи в Прага
Трима българи откриват Европейското по джудо за младежи в Прага
Легендарният Пол Макнами: Sofia Open е в Топ 3 на изживяванията ми като турнирен директор
Легендарният Пол Макнами: Sofia Open е в Топ 3 на изживяванията ми като турнирен директор