НОВИНИ

2020 г.: Моментите, които ще останат. Снимките, които няма да изтрием

2020 моментите останат снимките изтрием
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 22.01.2021
6649
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка година споделяме снимки в социалните мрежи, плод на желанието ни да запазим състояния, погледи, сцени, моменти. И въпреки че 2020 беше тежка година, тя ни остави и много положителни емоции, които няма как да забравим. Можем да си ги припомняме отново и отново чрез снимките в телефона ни и споделеното с приятели.

Избрахме да ви покажем моментите на 2020 г. в снимки от социалните мрежи на двама лекари, журналисти и актьор. В тях има и тъга, и носталгия, но и много красота и надежда...

"След всяка година трием огромно количество снимки. Тази година ще останат кадри, които няма да изтрием. Всъщност, те са неизличими в ума ни, заедно с уроците от една незабравима година. Всеки от тези кадри разказва нещо непреживявано преди 2020", казва Цветелина Йорданова, продуцент Международни новини в БНТ.

През тази година тя отрази напускането на Великобритания от ЕС в края на януари и президентските избори в САЩ. Нейните снимки са не само професионално, а и лично усещане за изминалата година.

Празнуващите привърженици на Брекзит около паметника на Чърчил зад парламента в Лондон в дъждовната нощ на 31 януари. Тогава Великобритания напусна ЕС и никой още не знаеше какво следва. И още не знаем.

Белия дом – зад ограда, издигната от охраната на президента и убеждението на феновете на Тръмп, че ще спечели.

Изграждането на сцената в сутрешните часове на 3 ноември в провинциалния и тих град Уилмингтън, Делауеър, където дни по- късно демократът Джо Байдън щеше да обяви историческа победа срещу Доналд Тръмп и да стане президент на САЩ.

Любимото летище в Мюнхен, в смразяващ сърцето вид – пусто, сякаш човешкият вид е изчезнал и сякаш спомена на кипящо оживление и тълпи от хора отпреди няколко месеца е просто фантазия.

Първият полет със самолет от 11 месеца и странното усещане, че рутинното преди, е специално сега.

Фунийките и уюта на дома, който изведнъж усетихме в момента, в който спряхме да бързаме.

Пустата Борисова градина по време на голямото заключване у дома.

Опашката за влизане в Гърция при Кулата заради задължителните QR-кодове заради COVID-19.

Тишината на Родопите, далеч от пандемията, далеч от страха, далеч от политиката, близо до истинските неща, които остават.

***

Д-р Искра Първанова от 36 години работи в Отделението по Гастроентерология в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" в Казанлък. Има специалности по Вътрешни болести и Гастроентерология. Фотографията й е хоби. Обича да снима в малкото свободно време, което има. А през 2020 г. имаше още по-малко свободно време.

"Изминалата година беше трудна за мен, както за всички хора", казва тя - "Трудностите произлизаха не толкова от увеличението на физическата работа, колкото от психическото натоварване, свързано с първоначалния хаос в системата на здравеопазването ( той, все пак се урегулира донякъде с времето), но и в по-голяма степен от трудната комуникация със стресираните и фрустрирани пациенти".

Изминалата година на д-р Първанова е изглеждала така. Няма нужда от описание - кадрите говорят сами.

***

Д-р Димитър Милинич работи в рентгеновото отделение на Университетската болница „Свети Георги" от пролетта на 1996 г. Избрал е тази специалност, защото за него лекарите в рентгенологията са като „очите" на останалите специалисти.

А през очите на фотоапарата, хваща не само тежките работните мигове, но и моментите, които го карат да се усмихва. За д-р Милинич изминалата 2020 г е била най-тежката в професионален план. Ще я запомни с повече негативни събития и емоции. Но благодарение на фотографията и на другото си хоби - жп моделизма, преодолява ежедневния стрес.

Ето и моментите от изминалата година на д-р Димитър Милинич, запечатани в снимки:

***

Теодор Елмазов е театрален и филмов актьор.

Сред по-известните му роли са Диди във „Вълшебна нощ", Свирката в „Сън в лятна нощ", Тринкуло в „Бурята", Кривата гуша в „На дъното" и други. Един от любимите актьори на режисьорите Теди Москов и Александър Морфов. От малкия екран го познавате от участията му в предаванията НЛО, "Палавници", "Огледалната стая", "Музика, Музика" и "Новогодишна щръклица"по БНТ. Запален фотограф с особен интерес към небесните тела Тео Елмазов не пропуска нито едно събитие, което се случва в небето. През този театрален сезон може да го гледате на сцената да Сатиричния театър.

Теодор Елмазов ни предостави 12 снимки, споделени в социалните мрежи - за всеки месец от изминалата година.

Първото пълнолуние за 2020 година на 10 януари

"Ох,вече не знам, как да се облека?!"

Земна пчела сред разлистени пъпки! (Пролет)

Невероятни облаци над София

Родопите,между Златоград и Мадан

Частично слънчево затъмнение, заснето с филтър направен от ренгенова снимка

Залез в Кайлъка, Плевен

Луната заснета с телефон през телескоп

Луната - от ляво Марс

Капки вода върху мъх

11 ноември - между Бистрица и Железница

Юпитер и Сатурн се доближават

***

Калин Дацов е журналист и наш колега.

Той е уловил някои от запомнящите се пейзажи във врачанското село Зверино.

Малкото населено място винаги може да те изненада с красота, въпреки привидно по-спокойното темпо на ежедневието там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Акрапович: Доволен съм от подготовката и от състава, трудно ще намерим заместник на Али Соу
Бруно Акрапович: Доволен съм от подготовката и от състава, трудно ще намерим заместник на Али Соу
Глобално изследване на отношението към коронакризата. Какво мислят хората в България?
Глобално изследване на отношението към коронакризата. Какво мислят хората в България?