НОВИНИ

21 потвърдени случая на Covid-19 в страната за деня, общо заразените са 163 души

потвърдени случая covid страната деня общо заразените 163 души
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 21.03.2020 (обновена)
9362
Чете се за: 01:18 мин.
Общество

В България за деня има 21 потвърдени случая на Covid-19 досега. 163 е общият брой на заразените в страната. Това каза генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг от Военномедицинската академия.

От тях трима са починали и трима са оздравелите.

18 са новите случаи в София, а общият брой в столицата е 103 души. В Бургас има още 2 случая, контактни на първите и така общо случаите са 4.

В Пещера има един случай.

Средната възраст на починалите е 75 години, каза още генералът.

"В България има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика. Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка", каза той.

Той каза, че цял ден валят обаждания от възмутени граждани за безгрижието, което цари по столичните улици. И припомни, че само вчера в Италия са изгубили живота си над 600 души.

Ген. Мутафчийски каза, че няма информация за заразен с коронавирус в президентството.

"Засега все още вървим в ниската част на кривата, но започва да се разколебава това стабилно движение от вчера. Тоест вече имаме ясни признаци, че започваме да се качваме", добави той.

С мерките, които взима правителството, се опитват да снижат плавността на пика.

"Пациенти, които са положителни, остават вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика - едно гърло да го боли, температура, кашлица, не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка и екип да ги извозят. Бърза помощ знае в коя болница", каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира появяващите се твърдения за лекуващи коронавируса медикаменти и по-специално тези на хининова основа, като каза, че все още няма утвърден такъв.

"Хининът е доста сроден с това, което се предлага. /.../ Ние имаме надежда, че след като са лекарства от една група, може да имаме ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има си процедури, които могат да го разрешат", каза началникът на Националия оперативен щаб.

В момента в болница "Токуда" има заразен с Covid-19 мъж на около 34 години. Той е с двустранна бронхопневмония. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се извърши дезинфекция и да се установят контактните лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР инспектира работата на 7-те КПП-та на територията на Велико Търново
Главният секретар на МВР инспектира работата на 7-те КПП-та на територията на Велико Търново
Дрон съобщава на жителите на "Факултета" какви мерки да вземат срещу Covid-19
Дрон съобщава на жителите на "Факултета" какви мерки да вземат срещу Covid-19