НОВИНИ

27 години затвор получи Даря Трепова за атентата срещу руски военен блогър

години затвор получи даря трепова атентата руски военен блогър
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 25.01.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Рускиня беше осъдена на 27 години затвор за взривяването на антиукраински военен блогър, което според прокурорите е "нагло убийство, поръчано от Киев", предаде АФП.

Съдът в Санкт Петербург призна Даря Трепова за виновна за тероризъм и други обвинения във връзка с нападението от април 2023 г. и я осъди на 27 години в затворническа колония, се казва в изявление на градската съдебна служба.

През април миналата година Москва обвини Киев за убийството на блогър, поддръжник на войната в Украйна и публикува видеопризнание на задържаната като извършител млада жена.

Снимки: БТА

На записа 26-годишната Даря Трепова потвърждава, че е поставила бомбата, отнела живота на Владлен Татарски в кафене в Санкт Петербург. При експлозията имаше повече от 30 ранени. Киев не пое отговорност за атентата и го обясни с вътрешен руски тероризъм.

Украинското разузнаване е организирало атентата с помощта на привърженици на опозиционера Алексей Навални, обявиха руските антитерористи. От лагера на Навални заявиха, че вероятно атентатът е дело на руските специални служби. Михайло Подоляк от екипа на украинския лидер Зеленски заяви, че убийството е част от вътрешно -политическа борба в Русия.

Снимка: Архив

Убитият Владлен Татарски има 560 000 последователи в Телеграм. Известен е с ултранационалистически послания и с критики срещу начина на водене на войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 нови електронни услуги предоставя на сайта си МВР
20 нови електронни услуги предоставя на сайта си МВР
Малайзия записа първа точка на турнира за Купата на Азия и отне първото място в група Е от Южна Корея
Малайзия записа първа точка на турнира за Купата на Азия и отне първото място в група Е от Южна Корея