НОВИНИ

28 години по-късно мач от Висшата лига отново се изигра на Бъдни вечер

В тази любопитна откъм историята среща Уулвърхямптън победи с 2:1 като домакин състава на Челси

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:08, 24.12.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
години късно мач висшата лига отново изигра бъдни вечер
Снимка: БТА

В навечерието на Рождество Христово навярно хиляди футболни фенове по света си пожелават както здраве и благоденствие за тях и близките им хора, така си и мечтаят техният подарък да бъде успешно представяне на любимия им отбор в следващите месеци и години... в случая на привържениците на Манчестър Юнайтед може би и нов собственик на клуба или поне по-светли времена след влизането в клуба на Джим Ратклиф.

Вместо към "червените дяволи" обаче ще погледнем към двама от техните съперници във Висшата лига - Уулвърхямптън и Челси. "Вълците" и лондончани получиха рядко срещаната възможност да донесат най-добрия подарък за своите фенове и то часове преди Коледа, а именно победа в мач от елита на Англия.

На стадион "Молиню" в Западен Мидландс в крайна сметка радостта бе за домакините, които се наложиха с 2:1 в последната среща от 18-ия кръг на първенството и по този начин се изкачиха до 11-ото място с 22 точки, колкото впрочем има и съставът на Челси на 10-ата позиция.

Мачът между тези два отбора обаче отбеляза любопитен момент в историята на Висшата лига, тъй като той бе първият, който се изиграва навръх Бъдни вечер след пауза от 28 години.

Феновете на английския футбол са добре запознати с т.нар. "Boxing Day" (26 декември), който обикновено включва и интригуващи сблъсъци от елита на Острова. Този път обаче такъв имаше и два дни по-рано между Уулвс и Челси, като това бе едва вторият случай в историята, в който среща от Премиър лийг се състоя на 24 декември. За първия подобен двубой трябва да се върнем до сезон 1995/96, когато в навечерието на Коледа един срещу друг се изправят тимовете на Лийдс и Манчестър Юнайтед, като тогава "белите" печелят с 3:1.

Близо 30 години по-късно програмата отново отреди да наблюдаваме мач от Висшата лига на Бъдни вечер, въпреки че това определено не се хареса на феновете на лондончани, които с оглед и на натоварения коледен маратон, изразиха своето несъгласие с провеждането на двубоя срещу "вълците" в днешния ден.

Именно това недоволство ни връща няколко години назад - към 2017-а, когато отново съществуваше реална възможност да има мач от Висшата лига броени часове преди Рождество Христово и то какъв: Ливърпул - Арсенал. По ирония на съдбата тогава отново 24 декември се падаше в неделя, но в крайна сметка феновете и от двете страни се обявиха против това провеждането на срещата и все пак тя бе изместена с два дни по-рано (22 декември).

Е, през 2023-а година Бъдни вечер все пак официално се завърна като част от календара на Висшата лига с двубоя между Уулвърхямптън и Челси, а битките по празниците в Англия ще продължат с пълна сила и през следващите дни, тъй като предстои да се изиграят още два кръга, като в периода 26 декември - 2 януари само един от дните няма да ни предложи битка по терените на Острова и това е 29 декември ... поне що се отнася за елита, тъй като във второто ниво Чемпиъншип за тогава е предвиден да се проведе 25-ия кръг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск изпрати послание за мир на месата си на Бъдни вечер (Снимки)
Папа Франциск изпрати послание за мир на месата си на Бъдни вечер (Снимки)
Бъдни вечер в Рилския манастир (Снимки)
Бъдни вечер в Рилския манастир (Снимки)